Acasa Romania Numarul deceselor din accidente rutiere a crescut anul trecut in mai multe tari europene. In Romania a scazut cu 15%

Numarul deceselor din accidente rutiere a crescut anul trecut in mai multe tari europene. In Romania a scazut cu 15%

de Vlad Barza

Accident simulat (sursa - 0-100.ro)

Cele mai recente cifre publicate de Comisia Europeana arata ca ritmul de reducere a deceselor rutiere a scazut semnificativ anul trecut (la doar 2%) comparativ cu reducerea foarte promitatoare inregistrata la nivelul UE pe parcursul ultimului deceniu (o medie de 6%). Unele state precum Germania si Suedia inregistreaza o crestere semnificativa a numarului de decese, iar in Romania numarul deceselor s-a diminuat cu 15%, insa raportat la populatie stam extrem de prost.

Numarul deceselor din accidente rutiere la nivelul UE a scazut cu doar 2% anul trecut, iar in mai multe tari au fost cresteri: Estonia (29%), Cipru si Suedia (cate 18%), Germania, Luxemburg si Malta (peste 10%). In Letonia si Danemarca s-a inregistrat cea mai importanta scadere procentuala (18%), in Romania si Bulgaria vorbim de 15%, iar in Ungaria (-14%).

Daca vorbim de raportul dintre populatia totala si numarul de decese rutiere, vorbim de o medie de 61 decese la un milion locuitori la nivelul UE pentru 2011. Cel mai rau stau trei tari: Polonia 109/milion, Grecia (97) si Romania (94). La polul opus este Marea Britanie (32) si Olanda si Suedia (33 de decese/milion de locuitori).

„Aceste cifre reprezinta un serios semnal de alarma. Ne confruntam cu cea mai mica scadere a numarului de decese rutiere din ultimul deceniu. Soselele europene fac inca 85 de victime in fiecare zi. Este inacceptabil. Trebuie sa intensificam cu hotarare eforturile la nivelul UE si la nivel national pentru a atinge obiectivul de a injumatati din nou numarul deceselor rutiere pana in 2020. Voi solicita ministrilor din toate statele membre informatii despre planurile nationale de aplicare a reglementarilor in domeniul sigurantei rutiere pentru 2012.”, spune Siim Kallas, comisarul UE pentru transporturi.

Pe parcursul ultimului deceniu, in cadrul Planului UE de actiune pentru siguranta rutiera 2001-2011, s-au realizat progrese vizibile. S-a redus numarul deceselor rutiere cu aproape 45 % si s-au salvat peste 125 000 de vieti omenesti, arata comunicatul CE.

Numarul deceselor rutiere din UE a scazut in medie cu 6 % in fiecare an. Iar in unii ani scaderea a fost chiar de 11 % (2010).

Fata de 2001 cifrele arata mult mai bine. Atunci, numarul de decese la a fost de 112/un milion de locuitori in UE, iar in tari precum Lituania si Letonia media a trecea atunci de 200.

Lasa un comentariu