Acasa Piata Auto Noua taxa pe poluare auto NU este mai rea decat cea din 2011, spun importatorii auto. In 2012 vanzarile de masini noi ar putea creste cu 5-6%

Noua taxa pe poluare auto NU este mai rea decat cea din 2011, spun importatorii auto. In 2012 vanzarile de masini noi ar putea creste cu 5-6%

de Adrian Mitrea

Esapament Abarth 500 (sursa - 0-100.ro)

Noua taxa pe poluare auto care se aplica pentru autovehicule incepand cu 13 ianuarie 2012 este o masura buna, care va incuraja achizitia de masini noi, potrivit membrilor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA) din Romania. „APIA nu este preocupata de piata masinilor rulate, ci de piata masinilor noi. Pana la urma aceasta taxa (din 2012 – n.r.) NU este mai rea decat cea din 2011”, a declarat secretarul general al Asociatiei, Marius Tudor, intr-o conferinta de presa organizata luni, 23 ianuarie, pentru a prezenta statisticile pentru piata auto de anul trecut si previziunile pentru 2012. APIA asteapta o crestere de pana la 5-6% a vanzarilor de masini noi in 2012.

„Consideram ca aplicarea acestei decizii are un impact pozitiv”, a declarat Mihai Ivanescu, membru APIA si presedinte al Consiliului de Administratie al Premium Auto – importatorul Jaguar si Land Rover in Romania.

El a explicat ca astfel este incurajat comertul cu autovehicule noi, acelea care aduc venituri la bugetul de stat si intretin locuri de munca.

„Pentru masinile noi taxa nu se modifica sub nicio forma anul acesta. Dupa cum stiti, este la acelasi nivel. Pentru cele rulate este mai mica cu (pana la – n.r.) 25%. (…) V-am spus ca nu ne preocupa atat de mult piata de second-hand pentru ca membrii nostri vand masini noi, iar daca este sa faceti un comentariu legat de o taxa care se aplica pentru masini din piata interna care pana acum nu aveau (taxa), vreau sa va reamintesc ca e vorba despre o decizie a Curtii de Justitie a Uniunii Europene care ne obliga la acest lucru (taxarea tuturor masinilor – n.r.). Nu avem ce sa facem, asta este”, a spus secretarul general al APIA, Marius Tudor.

La nici o ora dupa aceste declaratii, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a iesit in presa cu declaratii potrivit carora pentru masinile inmatriculate inainte de 2007 ar putea fi scutite de taxa pe poluare auto un an de zile. Practic aceasta masura, taxarea si a masinilor pentru care nu s-a platit taxa auto, a fost cel mai controversat punct al legii privind taxa pe poluare auto aplicabile din 2012.

Oricum, aceasta declaratie a ministrului nu modifica cu nimic parerile exprimate de membrii APIA, spun ei, deoarece o eventuala noua modificare a taxei auto nu va avea un impact puternic si direct in piata masinilor noi.

Inmatricularile de masini noi in Romania au scazut anul trecut cu 13,5% si nu au depasit valoarea de 82.000 de unitati, piata ajungand sa fie de aproape patru ori mai mica fata de acum patru ani cand se depasea pragul de 310.000 unitati.

Referitor la aceeasi piata, datele anuntate de APIA arata vanzari (deci nu inmatriculari – n.r.) de peste 94.500 autoturisme (-11% fata de 2010). Estimarile APIA pentru 2012 indica vanzari anuale de 100.000 autoturisme.

„In ceea ce priveste 2012, acesta va fi influentat in mod pozitiv de introducerea deductibilitatii TVA intr-un procent de 50%, precum si de eventualitatea (dar si momentul) reluarii Programului Rabla. De asemenea, influente importante (+/-) pot aparea ca urmare a situatiei economice generale (la nivel european si/sau autohton)”, spune APIA.

istoric lunar inmatriculari auto in Romania in perioada 2008-2011 (sursa - 0-100.ro si DRPCIV)evolutia anuala (2008-2011) a inmatricularilor auto in Romania (sursa - 0-100.ro si DRPCIV)

Lasa un comentariu