Acasa Romania Cetatenii pot de luni sa ceara la ANAF restituirea diferentei de taxa pe poluare auto

Cetatenii pot de luni sa ceara la ANAF restituirea diferentei de taxa pe poluare auto

de Vlad Barza

(sursa - 0-100.ro)

De luni 16 ianuarie, cei care au de primit bani pe motiv ca taxa platita de ei dupa 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata dupa noua lege se pot duce la ANAF sa completeze formularul de solicitare pentru restituire. De vineri este disponibil si calculatorul oficial al valorii taxei auto conform legii 9/2012, dar o precizare importanta tine de faptul ca cei care vor restituiri trebuie sa calculeze suma punand in calculator varsta pe care masina o avea in momentul inmatricularii, nu vechimea din prezent.

Ce documente trebuie sa depui daca ai de recuperat bani

Astfel, persoanele care constata ca au de recuperat bani din taxa auto trebuie sa depuna la organele fiscale competente o cerere de restituire, insotita de urmatoarele documente, in original sau in copie:

  • documentul doveditor al platii taxei pe poluare/ taxei speciale pentru autoturisme  (chitanta fiscala/ordinul de plata si extrasul de cont)
  • copia cartii de identitate a vehiculului si a certificatului de inmatriculare, cu prezentarea in original a acestora

Cererile de restituire, insotite de documentele necesare, sunt solutionate de catre organele fiscale in termen de  45 zile.

Plata sumelor reprezentand diferenta de taxa se face de catre organul fiscal competent:

  • in contul bancar indicat de catre solicitant prin cererea sa de restituire
  • la ghiseul unitatii Trezoreriei Statului, in baza notei privind restituirea/rambursarea unor sume, pentru persoanele care nu au indicat, prin cererea de restituire, un cont bancar

Noua taxa de poluare a fost publicata in Monitorul Oficial pe 10 ianuarie, normele metodologice au fost aprobate de Guverm la finalul saptamanii trecute, iar legea a intrat in vigoare pe 13 ianuarie.

Per total, prin noua si controversata lege, taxa pe poluare auto scade in medie cu 25%, insa schimbarea care supara multa lume tine de faptul ca taxa se va plati acum pentru toate autovehiculele pentru care nu a fost platita deja, indiferent ca ele provin din import sau din piata interna.

Taxa va fi platita de cumparator, nu de vanzator, pentru toate masinile pentru care nu s-a platit taxa deja. Taxa se va plati cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate. Deci vor fi taxate inclusiv masinile (pe atunci noi) scutite de taxa in 2008-2009 (Euro 4 cu motor mai mic de 2.000 cmc).

Lasa un comentariu