Acasa Industrie Comisia Europeana a prezentat un plan pentru reducerea in medie cu 25% a zgomotului facut de automobile

Comisia Europeana a prezentat un plan pentru reducerea in medie cu 25% a zgomotului facut de automobile

de Vlad Barza

(sursa - cairnsmedia.com)

Comisia Europeana a propus vineri un plan pentru reducerea cu 25% in decursul a cinci ani a zgomotului facut de autoturisme, microbuize, camioane, autobuze si alte tipuri de vehicule. Comisia vrea ca vehiculele electrice sa fie echipate optional cu dispozitive producatoare de zgomot care sa alerteze pietonii si doreste ca aceste sunete speciale sa fie unele adecvate, si sa aiba la baza o tehnologie armonizata la nivelul tuturor marcilor.

CE spune ca normele legate de zgomotul maxim ce poate fi produs de masini nu au mai fost modificate din 1996, in conditiile in care de atunci numarul de masini a crescut masiv, iar nivelul ridicat de zgomot a ajuns insuportabil in multe dintre orasele mari.

CE propune un plan de reducere in doua etape a zgomotului produs in medie de automobile, prima etapa urmand a dura doi ani, iar a doua trei ani, ideea fiind ca rata de reducere sa fie in a doua etapa de doua ori mai mare decat in prima etapa. Scopul este ca in decurs de cinci ani, zgomotul facut de vehicule sa se reduca in medie cu 25%, insa nu se cunoaste momentul inceperii primei etape fiindca totuil depinde de intervalul de timp in care proiectul va fi adoptat de Parlamentul European si de Consiliul European.

CE nu mentioneaza si ce trebuie sa faca producatorii auto pentru a se conforma cu noile norme si nu da, cel putin momentan, nicio indicatie despre cat ar costa modificarile.

Zgomotul va fi o tema interesanta si in ceea ce priveste masinile electrice la care vor trebui instalate sisteme care sa produca zgomot pentru ca pietonii si alti participanti la trafic sa fie atentionati cand masina electrica se apropie. CE spune ca instalarea unui astfel de sistem va fi ioptiunea producatorului, adauga ca aceste sisteme ar face traficul mai sigur si spune ca ideal ar fi ca aceste sisteme generatoare de sunete sa aiba la baza o tehnologie armonizata la nivelul intregii industrii.

Lasa un comentariu