Acasa Industrie Toyota va muta in afara tarii o parte din productia din Japonia fiindca yenul foarte puternic o dezavantajeaza la export

Toyota va muta in afara tarii o parte din productia din Japonia fiindca yenul foarte puternic o dezavantajeaza la export

de Vlad Barza

Akio Toyoda (sursa - (Reuters)

Toyota intentioneaza sa mute peste hotare o parte din productia japoneza din cauza faptului ca aprecierea yenului in raport cu dolarul o dezavantajeaza la export, spune presedintele companiei, Akio Toyoda, citat de The Wall Street Journal. El mai spune ca, dat fiind contextul economic, va fi mai profitabil ca masinile Toyota care ajung in Coreea de Sud sa fie exportate din SUA, nu din Japonia.

Akio Toyoda spune ca acum nu este rentabil sa exporti masini compacte produse in Japonia din cauza ratei de schimb yen-dolar, iar ca solutie se pune problema mutarii unei parti din productia japoneza in afara tarii. Yenul a atins o valoare record in raport cu dolarul, iar acest lucru face ca exporturile companiilor japoneze sa-si piarda din competitivitate. Ca rezultat, si functionarea lantului de furnizori va trebui regandita.

Toyota are pierderi in operatiunile desfasurate in Japonia si spune ca este important ca pe viitor compania sa vanda pe piata interna tot mai multe masini produse local. Akio Toyoda mai spune ca  ar fi normal ca guvernul japonez sa impulsioneze cererea, scazand taxele.

Interesant este ca Toyoda spune ca o uzina din Mississippi ar putea fi aleasa sa exporte masini Corolla catre unele tari care au acorduri de liber schimb cu SUA, cum ar fi Coreea de Sud. Presedintele Toyota spune ca valoarea yenului va face ca o astfel de miscare sa fie mai profitabila: sa exporti catre Coreea de Sud masini produse in indepartata America, decat masini fabricate in Japonia.

El a mai tinut sa precizeze ca s-a vorbit anormal de mult despre obiectivul ca Toyota sa produca anual peste trei milioane de masini in Japonia si adauga ca nu sprijina acest obiectiv si ca nu ii plac „tintele numerice”. Toyoda precizeaza ca, desi considera ca originile japoneze ale companiei sunt esentiale pentru identitatea ei, totusi el vede Toyota ca fiind un grup multinational in care uzinelw se afla in competitie pentru productie si pentru vanzari in diverse piese.

Anul acesta Toyota si-a vazut productia afectata cateva luni din cauza cutremurului din martie, iar acum au aparut probleme si din cauza inundatiilor din Thailanda.

Lasa un comentariu