Acasa Curiozitati Circa 8 miliarde litri de combustibil se risipesc anual din cauza pneurilor insuficient umflate. Tu cat de des verifici presiunea?

Circa 8 miliarde litri de combustibil se risipesc anual din cauza pneurilor insuficient umflate. Tu cat de des verifici presiunea?

de Adrian Mitrea

Realimentare cu benzina (sursa - Michelin)

Aproximativ 8 miliarde de litri de carburant se risipesc anual din cauza presiunii prea mici din anvelopele autovehiculelor, iar emisiile de dioxid de carbon suplimentare generate de neglijarea acestui aspect sunt de 18,4 milioane de tone/an, potrivit unui studiu al Federatiei Internationale de Automobilism (FIA) realizat in parteneriat cu producatorul de anvelope Bridgestone. Pe langa risipa si poluare, o anvelopa insuficient umflata creaza si o multime de alte probleme.

Astfel, o presiune mai scazuta cu circa 0,6 atmosfere intr-o anvelopa creste consumul masinii cu 4% si scade viata pneului respectiv cu pana la 45%, arata concluziile expertilor FIA si Bridgestone, citate intr-un comunicat de presa al BorgWarner BERU, companie producatoare de componente auto, inclusiv senzori pentru monitorizarea presiunii in pneuri.

In plus, comportamentul masinii pe accelerare, franare sau virare se modifica in sens negativ si poate duce chiar la un comportament imprevizibil al traiectoriei daca nu toate anvelopele sunt la fel de dezumflate.

Ce inseamna 8 miliarde de litri de combustibil?

  • un automobil conventional ar putea parcurge peste 90 miliarde km;
  • toate cele circa 4,5 milioane de autoturisme din Romania ar putea parcurge peste 20.000 km, fiecare;
  • consumul de carburant al intregii planete ar fi asigurat pentru mai mult de 12 ore.

Cauzele pentru care presiunea dintr-o anvelopa poate sa se modifice sunt multiple, pornind de la scapari ale valvei si mergand pana la etansarea imperfecta a anvelopei pe janta si schimbarea temperaturii mediului.

De aceea, in manualele de utilizare a autovehiculelor, producatorii auto recomanda verificarea presiunii in toate pneurile, inclusiv rezerva, o data pe saptamana sau la doua saptamani. Este o operatiune oferita gratuit in multe vulcanizari si in benzinarii sau costa foarte putin. Chiar si asa, adesea pot fi vazute in trafic masini a caror presiune necorespunzatoare in anvelope poate fi detectata chiar cu ochiul liber.

Tu cat de des verifici presiunea in avelopele masinii pe care o conduci?

Lasa un comentariu