Acasa Dacia VIDEO, FOTO: Demonstratie de forta cu Dacia Duster de 850 Cai Putere pe pistele Centrului Tehnic de la Titu

VIDEO, FOTO: Demonstratie de forta cu Dacia Duster de 850 Cai Putere pe pistele Centrului Tehnic de la Titu

de Adrian Mitrea, Vlad Barza

Dacia Duster No Limit la RTR Titu (sursa - 0-100.ro)

Grupul Renault a adus in Romania bolidul Dacia Duster No Limit, de 850 Cai Putere (CP), cel mai puternic autovehicul care a purtat numele Dacia vreodata si cel care, condus de Jean Philippe Dayraut, a urcat marca auto romaneasca pe podium la Pikes Peak – cea mai dificila cursa de coasta din lume. Dacia si Dayraut sunt pregatiti si hotarati sa participe din nou la Pikes Peak, potrivit pilotului. In clipurile de mai jos poti vedea imagini de la eveniment si cum accelereaza Duster pana la 100 km/h in circa 3 secunde.

Dupa ce a participat timp de doi ani la Trofeul Andros, Dacia si-a incearcat norocul si intr-o competitie americana, modelul Duster participand in luna iunie din acest an la „Pikes Peak International Hill Climb”. Dacia Duster No Limit a fost construit de catre echipele de la Tork Engineering (conceptie, fabricatie, montaj, dezvoltare) si de la Sodemo (motor) cu sprijinul celor de la Renault Sport Technologies, care ofera expertiza in ceea ce priveste competitiile auto pe toata durata proiectului si care furnizeaza anumite piese.

click aici pentru galeria foto

Duster No Limit este conceput conform regulamentului tehnic din categoria Unlimited unde a concurat vehiculul: fara limitari de putere sau de cilindree, fara constrangeri tehnice in ceea ce priveste greutatea, pneurile, transmisia sau aerodinamica.

Sub caroseria din fibra de sticla, Dacia Duster No Limit ascunde elemente sofisticate, radical diferite de cele standard:

  • motor de 850 CP, pregatit de catre Sodemo, pornind de la blocul motor Nissan VR 38 DETT (V6 de 3,8 litri) al Nissan GT-R. Motorul Dacia Duster No Limit este conceput pentru a maximiza performantele vehiculului in ciuda altitudinii la care se desfasoara proba (altitudinea de pornire: 2.860 m/cea de sosire: 4.300 m);
  • o cutie de viteze Sadev, secventiala, cu 6 viteze, dezvoltata special pentru a putea sa foloseasca la maximum puterea motorului.

Solutiile aerodinamice dezvoltate pentru Dacia Duster No Limit nu sunt decat rareori permise de regulamentele de concurs. Prezinta particularitati care au fost validate in tunelul aerodinamic.

La Dacia Duster No Limit s-a lucrat cinci luni, iar constructia a fost facuta de aceeasi echipa care a pregatit si modelul Duster Ice de 350 CP cu care Dacia a participat la cursele pe gheata din Trofeul Androd (Franta). Duster No Limit difera de Duster Ice mai ales in ceea ce priveste puterea motorului: 850 CP fata de 350 CP, sasiul este modificat, dar si aerodinamica este schimbata. Elementele de caroserie sunt asemanatoare in ideea ca modelul de competitie sa pastreze identitatea versiunii de serie.

„Am condus diverse masini, si Ferrari si Corvette, insa de departe Duster No Limit este cea mai puternica”, a spus Dayraut, la Titu. El conduce in viata de zi cu zi masini precum Citroen C5 si Renault Twingo. Pilotul a adaugat ca aprope sigur va participa la Pikes Peak si in 2012: „Daca va fi sa particip imi va fi mult mai usor pentru a deja cunosc masina si circuitul”.

Dayraut s-a facut remarcat la cursele pe gheata din Trofeul Andros, pe care l-a castigat in 2008, 2009 si 2010-2011, cand a concurat pe un BMW si l-a invins la mica distanta pe Alain Prost care concura pe Duster Ice.

Pikes Peak International Hill Climb este o competitie care are loc in fiecare an pe varful Pikes Peak din Colorado, SUA. Proba are o lungime de 19,99 kilometri, iar diferenta de nivel dintre start si sosire este de 1439 de metri. Punctul maxim al intrecerii se afla la altitudinea de 1862 de metri, iar in total sunt 156 de viraje. Suprafata pe care va avea loc intrecerea este un amestec intre macadam si asfalt. Competitia face parte din calendarul FIA International Events.

Lasa un comentariu