Acasa Industrie Yazaki a inaugurat la Caracal o uzina de cablaje auto in care vor lucra 1.000 de oameni pana la sfarsit de 2012

Yazaki a inaugurat la Caracal o uzina de cablaje auto in care vor lucra 1.000 de oameni pana la sfarsit de 2012

de Vlad Barza

Fabrica Yazaki din Caracal (sursa 0-100.ro)

Yazaki a inaugurat joi, 6 octombrie, la Caracal, o fabrica ce produce din martie cablaje auto pentru Ford Fiesta, numarul angajatilor fiind de 600 in prezent, dupa o investitie de doua milioane euro. Fabrica va produce si pentru uzina Ford din Craiova de la inceputul lui 2012, pentru modelul B-Max, iar numarul de angajati va ajunge la 1.000 intr-un orizont de timp de un an.

Fabrica Yazaki se afla in curtea uzinei de textile Romanita si se intinde pe o suprafata de circa 5.000 metri patrat (mp). Uzina Yazaki produce patru tipuri de cablaje destinate modelului Fiesta si sunt exportate la uzina Ford din Koln, Germania.

In prezent este folosit o treime din spatiul disponibil in cadrul uzinei, insa inceperea productiei modelului B-Max in masa din primul trimestru al anului viitor va genera investitii suplimentare de inca doua milioane euro la fabrica Yazaki si utilizarea spatiului liber.

Yazaki mai are activitati in Romania si in Ploiesti (productie), Arad (productie) si Timisoara (inginerie). Yazaki a inceput productia de componente auto in Romania in 2003, are aproape 5.000 de angajati in tara si a investit 85 milioane euro in total.

Compania este specializata in fabricarea de electronice auto si componente aferente, cum ar fi cablajele. Yazaki produce, printre altele, instrumente de bord pentru Aston Martin, pentru tripleta Peugeot 107/Citroen C1/Toyota Aygo, ceasuri tip analog pentru Aston Martin, blocuri de comenzi pentru semnalizare si stergatoare pentru modele Renault si multe altele.

Grupul are pe plan mondial peste 200.000 de angajati, iar in Europa are 15 uzine cu 21.000 de angajati. Yazaki a avut de suferit in timpul crizei din cauza scaderii comenzilor si a facut si disponibilizari, insa a reangajat o parte din personal cand piata si-a mai revenit.

Pentru a sustine activitatea Ford de la uzina din Craiova au realizat investitii 12 companii, multe dintre ele fiind amplasate in incinta fabricii. Dintre marile investitii se remarca una a IAC, la Bals, una a Cooper Standard, la Craiova, si cea a companiei Kirchhoff.

Lasa un comentariu