Acasa Piata Auto APIA: Limitarea la maxim cinci ani a duratei creditelor de consum ar aduce vremuri grele pentru piata auto

APIA: Limitarea la maxim cinci ani a duratei creditelor de consum ar aduce vremuri grele pentru piata auto

de Vlad Barza

(sursa - 0-100.ro)

Daca proiectul BNR privind creditele pentru persoane fizice va fi aprobat, accesul la finantare ar deveni si mai greu pentru populatie, iar piata auto ar avea de suferit, spun reprezentantii APIA, referindu-se la propunerea prin care durata maxima a creditului de consum in valuta va fi de cinci ani, nu de zece ani ca in prezent. August era in general cea mai slaba luna pentru vanzarile auto, insa nu a fost cazul si anul acesta, fapt care aduce un aer de optimism, cu conditia ca taxa auto sa se mentina in forma actuala iar programul Rabla sa ajute in continuare vanzarile, spun reprezentantii Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile.

Punem accent pe una din cauzele evocate, respectiv accesul precar la surse de finantare pentru achizitia de autovehicule al marii majoritati a populatiei. Acesta va deveni si mai dificil in conditiile limitarii la cinci ani a duratei creditelor pentru autovehicule (conform proiectului de Regulament al BNR privind creditele destinate persoanelor fizice)”, spun cei de la APIA. Proiectul a fost supus dezbaterii publice iar bancile au venit cu o multitudine de propuneri pe care BNR le analizeaza. E posibil ca in octombrie sa apara varianta finala.

Cei de la APIA spun ca la clasele A-C, unde se regasesc autoturisme cu preturi ceva mai mici, dar cu volume importante (2/3 din piata), se inregistreaza dupa opt luni scaderi cuprinse intre 4 si 22%, in timp ce clasele care includ autoturisme cu preturi ceva mai mari, inclusiv premium sau SUV, inregistreaza cresteri procentuale de doua cifre (intre 22% si 69%).

Un impact pozitiv asupra vanzarilor se simte de la Programul de innoire a parcului auto (Rabla), chiar daca si acesta este sub asteptarile pietei. Pana la final de august s-au cumparat. 21.500 de autovehicule noi (in special autoturisme) prin Rabla, ceea ce reprezinta cca. 36% din totalul vanzarilor (51% in 2010, la un volum de peste 35.000 de automobile).

Cei de la APIA remarca si faptul ca taxa de poluare a reusit sa echilibreze intr-o oarecare masura raportul dintre autoturismele noi si cele second-hand. Asfel, daca in 2010 inmatricularile de autoturisme noi reprezentau 33,8% din total, anul acesta procentul a crescut la 45,5%.

APIA mentine prognoza de 110.0000 automobile noi pentru intreg anul 2011, valoare foarte apropiata de cea din 2010. In primele opt luni s-au vandut aproape 70.000 de automobile in tara.

Lasa un comentariu