Acasa Foto FOTO: Volkswagen NILS, concept de masina electrica cu un singur loc, debuteaza la Frankfurt

FOTO: Volkswagen NILS, concept de masina electrica cu un singur loc, debuteaza la Frankfurt

de Adrian Mitrea

Volkswagen NILS Concept (sursa - Volkswagen)

Volkswagen prezinta la Salonul Auto de la Frankfurt (13-25 septembrie) conceptul NILS, un vehicul electric ce poate parcurge 65 de kilometri si care se reincarca in maximum doua ore la o priza conventionala de 240 V. Masina poate transporta o singura persoana, accelereaza de la 0 la 100 km/h in mai putin de 11 secunde si poate atinge o viteza maxima de 130 km/h. Conceptul aminteste de Renault Twizy – un vehicul electric similar, dar cu doua lucuri si fara portiere.

Proiectul NILS beneficiaza de sprijin din partea Ministerului Federal al Transporturilor din Germania si anticipeaza viitorul mobilitatii personale, spune Volkswagen. Acest proiect de cercetare are ca scop identificarea unei solutii de mobilitate personala accesibila, adaptata necesitatilor oamenilor din ziua de azi.

click aici pentru galeria foto

Din datele Biroului National de Statistica din Germania reiese ca 73,9% dintre toti navetistii de pe langa Berlin si Munchen parcurg mai putin de 25 de kilometri pana la serviciu. Circa 60% dintre ei calatoresc cu masina si 90% din timp sunt singuri.

Astfel, spune Volkswagen, NILS este o masina potrivita pentru ei.

Vehiculul are 3,04 metri lungime, fiind astfel cu 50 cm mai scurt decat cel mai mic Volkswagen actual, recent prezentatul up!. NILS are 1,2 metri inaltime. Acest concept de vehicul de la Volkswagen vine pe aceeasi idee ca Renault Twizy (deja lansat in unele piete) si Audi Urban Concept.

Volkswagen NILS este construit ca o masina de Formula 1, cu soferul in centru si roti de sine statatoare, in afara caroseriei. Greutatea vehiculului este de 450 de kilograme, din care motorul, transmisia cu o singura viteza si bateria litiu-ion de 5,3 kWh cantaresc impreuna 19 kg.

Motorul dezvolta o putere constanta de 15 kW/20 Cai Putere (CP) si poate da un varf de 25 kW/34 CP pentru scurt timp. Cuplul dezvoltat de micul motor electric este de 130 Newton-metru (Nm), disponibil instant.

Ca dotari, NILS are un sistem radar pentru a mentine o distanta de siguranta in raport cu masina din fata, reducand astfel posibilitatea producerii unor accidente. Masina poate frana automat la viteze mai mici de 30 km/h, in anumite situatii limita, si avertizeaza soferul (pana la 30 km/h) in caz ca e pe cale sa produca un accident.

Franele sunt pe discuri pentru toate cele patru roti. Oglinzile sunt reglabile manual, pentru a face economie de carburant si pentru a reduce greutatea masinii, dar NILS are totusi climatizare automata si scaun incalzit. Instrumentele de bord sunt virtuale, afisate pe un ecran TFT de 7 inch.

Sistemul de infotainment este detasabil si poate fi utilizat ca un PDA cu aplicatii orientate spre inlesnirea condusului. Volkswagen numeste sistemul Portable Infotainment Device (PID). Acesta a fost dezvoltat impreuna cu Navigon. PID poate servi ca sistem de navigatie, poate monitoriza functii esentiale ale masinii, afiseaza grafic distanta fata de vehiculele din jur la manevrele de parcare si multe altele.

1 comentariu

Valeriu Budnaru 16 septembrie 2020 - 20:12

Frumos. Noi romani mai visăm la așa ceva

Reply

Lasa un comentariu