Acasa Mazda Mazda scoate din productie masina sport RX-8

Mazda scoate din productie masina sport RX-8

de Vlad Barza

Mazda RX-8 (sursa - Mazda)

Mazda a incetat productia RX-8, masina sport cu motor rotativ Wankel, motivand ca vanzarile au scazut masiv, iar normele de poluare s-au inasprit, scrie Automotive News. RX-8 se vinde din 2003, insa normele stringente de mediu au determinat producatorul sa o scoata anul trecut din Europa, iar acum masina iese din scena auto mondiala.

RX-8 dispune de un motor rotativ Wankel care dintr-o cilindree de 1,3 litri produce 232 Cai Putere (CP). Masina a avut succes in 2004, cand vanzarile mondiale au depasit 20.000 unitati, insa anul trecut nu s-au mai realizat nici 1.500, mai ales ca Mazda a scos modelul de pe piata europeana.

Mazda a produs intre 1978 si 2002 trei generatii ale masinii sport RX-7 cu motor rotativ, iar in anii de maxim s-a trecut de 50.000 unitati. In 2003 s-a lansat RX-8 care la inceput a fost un succes, insa criza, preturile mari la benzina si normele stringente de mediu au dus vanzarile la un nivel extrem de mic.

Lovitura finala a fost data anul trecut cand Mazda a trebuit sa scoata RX-8 din gama europeana fiindca nu mai respecta stringentele norme de mediu. In lipsa volumelor de vanzari realizate in Europa, Mazda a conchis ca productia masinii in continuare nu mai este rentabila.

Dealerii din SUA mai au pe stoc caterva sute de masini, insa pana la final de an se vor epuiza.

Totusi, Mazda nu va renunta la motorul rotativ si are in plan o versiune mai puternica si mult mai ecologica, insa proiectul este pentru moment in asteptare.

Lasa un comentariu