Acasa BMW UE investigheaza ajutoarele puse la dispozitia BMW si Volkswagen de catre Germania

UE investigheaza ajutoarele puse la dispozitia BMW si Volkswagen de catre Germania

de Radu Preda

BMW i3 si BMW i8 (sursa - BMW)

Autoritatile de reglementare din UE investigheaza daca ajutoarele pentru producatorii germani de automobile BMW si  Volkswagen, de  46 milioane euro, respectiv 83,7 milioane  euro, incalca normele privind ajutoarele de stat, scrie Reuters. Sprijinul acordat BMW este pentru un proiect in valoare totala de 368 milioane  euro ce vizeaza productia de masini electrice la fabrica din Leipzig, iar ajutorul financiar pentru Volkswagen este pentru o investitie totala de 700 milioane euro destinata fabricarii de masini de clasa medie si mica la Zwickau, Saxonia.

„Comisia Europeana recunoaste importanta proiectului din punct de vedere energetic si de mediu, insa trebuie sa evalueze conformitatea acesteia cu dispozitiile UE pentru proiecte mari de investitii”, spune UE.

Ajutorul pentru Volkswagen este investigat din cauza cotei de piata considerabile a companiei.

„Comisia are indoieli ca sugestiile Germaniei pentru definirea pietei relevante pot fi acceptate”, potrivit autoritatilor de reglementare ale UE.

BMW a anuntat in februarie ca va lansa o sub-marca, numita i, care va cuprinde vehicule 100% electrice, masini electrice cu generator pe benzina, dar si modele hibride. Primele masini ale noului sub-marci vor iesi in 2013 si se vor numi i3 si i8. Sub denumirea de i vor fi comercializate si diverse servicii legate de mobilitate si energii alternative. Germanii vor investi 400 milioane euro la fabrica din Leipzig pentru acest proiect.

BMW urmeaza sa produca anual in Leipzig 40.000 de masini sub brand-ul i. Speculatiile din prezent indica un pret estimativ de peste 30.000 euro pentru BMW i3.

Lasa un comentariu