Acasa Foto Prima impresie: smart fortwo electric drive

Prima impresie: smart fortwo electric drive

de Adrian Mitrea

smart fortwo electric drive (sursa - 0-100.ro)

smart duce mai departe conceptul de mobilitate urbana individuala printr-o versiune electrica a deja celebrului model cu doua locuri fortwo. Aceasta versiune electrica se numeste smart fortwo electric drive, are un motor de 41 Cai Putere (CP) si poate atinge o viteza maxima de 100 km. Dupa o scurta plimbare prin Bucuresti, concluzia este ca acest smart electric pare un fel de pistol cu apa.

Daca in 1998, cand au inceput sa circule pe strazi primele automobile smart, ideea de lansa o astfel de masina – mica si scumpa – parea o utopie, smart a castigat rapid teren, mai ales in tari si orase cunoscute pentru aglomeratia si nonconformismul lor. Asa ca smart fortwo a devenit fara sa vrea un simbol al unor tari precum Italia si Franta, iar de cativa ani incoace e tot mai prezent si pe strazile din Romania.

click aici pentru galeria foto

La inceput de 2012 orice roman doreste isi va putea cumpara un smart electric. Inca nu exista un pret oficial pentru masina asta, dar cu siguranta va fi mai scump decat variantele diesel sau pe benzina ale masinii. Dealerii vehiculeaza o cifra neoficiala de 20.000-25.000 euro cu TVA…

Desi inca nu putem vorbi despre o piata pentru masini electrice la noi in tara, Romania pare ca tine pasul, ca intotdeauna, cu moda in materie de automobile. Am asistat la introducerea pe piata a primelor automobile electrice, Mitsubishi i-MiEV si Citroen C-ZeroRenault a venit in tara cu o flota de teste sa ne arate ce masini electrice va lansa in toamna, am fost martorii inaugurarii primei statii de reincarcare, iar acum a venit randul unui eveniment dedicat masinilor eco, Green Car Event, tinut in perioada 24-26 iunie la AFI Palace, ocazie cu care am testat atat MINI E, cat si acest smart.

Versiunea electrica a smart fortwo nu se indeparteaza deloc de filosofia marcii si se conduce aproape la fel. Motorul electric dezvolta 41 CP si un cuplu de 120 Newton-metru – valori suficiente pentru ca masina sa ajunga la 60 km/h in 6,5 secunde si sa atinga o viteza maxima de 100 km/h.

Desi puterea si performantele sunt cam modeste, propulsia electrica e foarte potrivita pentru aceasta masina. Cuplul motor disponibil instant si promptitudinea cu care raspunde pedala de acceleratie iti creeaza o senzatie de suficienta pentru deplasarile prin oras.

In plus, sunetul motorului electric are un farmec aparte si costurile de exploatare sunt nesemnificative – pana in 5 lei. Cu bateriile complet incarcate masina poate parcurge pana la 115 kilometri, iar o realimentare dureaza maximum 3-4 ore.

In concluzie, smart fortwo electric drive pare un pistol cu apa printre armele adevarate. Adica e o jucarie de masina, cat jumatate din altele, fara mari pretentii dinamice, dar care isi atinge scopul cu brio: e foarte distractiva si usor de manevrat.

smart fortwo electric drive (sursa - 0-100.ro)

Lasa un comentariu