Acasa Piata Auto Borbely: Vom modifica legea pentru ca toata lumea sa primesca stimulente la achizitia de masini electrice si hibride

Borbely: Vom modifica legea pentru ca toata lumea sa primesca stimulente la achizitia de masini electrice si hibride

de Adrian Mitrea

Laszlo Borbely (sursa - HotNews)

Ordonanta de Urgenta privind acordarea de stimulente la achizitia de masini electrice si hibride, adoptata de Guvern pe 20 aprilie, va fi modificata in Parlament pentru a beneficia de facilitati mai multe categorii de cumparatori, adica si persoanele juridice, in contextul in care in prezent primesc bonusuri doar persoanele fizice si autoritatile publice si locale, a declarat ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

„Vom modifica Ordonanta in Parlament. Intr-adevar a fost o scapare. E clar ca nu numai daca o institutie publica sau o persoana fizica cumpara o masina trebuie sa aiba facilitati. (…) Dupa parerea mea, toti cei care cumpara asemenea masini (electrice si hibride – n.r.) trebuie sa beneficieze de ele”, a spus Borbely, fiind prezent la inaugurarea primei statii publice de reincarcare pentru masini electrice.

In prezent, pe actuala legislatie, persoanele fizice, unitatile administrativ-teritoriale si institutiile publice care predau spre casare  autovehicule uzate in cadrul Programului Rabla, beneficiaza, pentru anul 2011, de un numar de pana la patru tichete valorice, astfel:

  • 2 tichete valorice pentru achizitionarea unui autovehicul hibride, in schimbul predarii spre casare a unui autovehicul uzat (mai vechi de 10 ani);
  • 4 tichete valorice pentru achizitionarea unui autovehicul electric, in schimbul predarii spre casare a unui autovehicul uzat.

De asemenea, persoanele fizice, unitatile administrativ-teritoriale si institutiile publice care nu caseaza autovehicule uzate, dar care achizitioneaza autovehicule hibride sau electrice beneficiaza de:

  • o reducere de 10%, dar nu mai mult de 1.800 de euro din pretul de comercializare a autovehiculului hibrid achizitionat;
  • o reducere de 20%, dar nu mai mult de 3.700 de euro, din pretul de comercializare a autovehiculului electric achizitionat.

Facilitatile acordate celor care achizitioneaza acest tip de autovehicule urmaresc stimularea achizitiei, atat de catre persoanele fizice cat si de catre autoritatile administratiei publice centrale si locale de masini hibrid si electrice, in vederea crearii unui mediu nepoluant si care sa respecte normele europene referitoare la poluare.

Potrivit declaratiilor ministrului Mediului, si persoanele juridice urmeaza sa beneficieze de facilitatile de mai sus.

In plus, Borbely a declarat ca ar trebui acordate si mai multe facilitati decat acestea pentru cei care cumpara masini hibride si electrice: „Pe langa faptul ca acordam aceste facilitati, ne vom gandi si la altele. Nu platesc taxa de prima inmatriculare, e clar, aceste masini, dar trebuie sa ne gandim si la alte posibilitati de a facilita si de fi avantajos pentru cetatean sa cumpere asemenea masini”.

Ministrul a mentionat ca e clara tendinta de a elimina poluarea din orase si a amintit prevederile din srategia UE „Transporturi 2050„, prin care circulatia masinilor cu motoare termice va fi interzisa in marile orase.

Lasa un comentariu