Acasa Fiat Fiat devine actionar majoritar la Chrysler

Fiat devine actionar majoritar la Chrysler

de Vlad Barza

Sergio Marchionne conduce atat Fiat, cat si Chrysler (sursa - Reuters)

Fiat va deveni actionar majoritar la Chrysler dupa ce s-a inteles sa cumpere, cu 560 milioane dolari, cele 6% pe care Trezoreria SUA le detinea la producatorul auto american. Fiat detine 46% din Chrysler, iar obtinerea majoritatii era unul din obiectivele sefului Fiat pentru 2011. Chrysler a scapat de faliment datorita interventiei guvernelor din SUA si gratie parteneriatului cu Fiat. Obiectivul este ca in 2014 cele doua companii sa vanda cu 80% mai mult decat anul trecut, noteaza Detroit News.

Fiat a ajuns la un acord cu Trezoreria SUA si va plati peste jumatate de miliard de dolari pentru a cumpara cele sase procente din actiunile Chrysler care ii vor face actionari majoritari, cu 52%. Transferul de actiuni ar putea dura pana al trei luni.

Statul american a intervenit la final de 2008 sa salveze Chrysler de la faliment, administratia Bush venind cu patru miliarde dolari, iar Obama, cu alte 8,5 miliarde dolari. Statul american a recuperat peste 11 miliarde dolari pana in prezent.

Fiat si Chrysler au avut vanzari cumulate de 3,6 milioane masini anul trecut, insa obiectivul pentru 2014 este ajungerea la 6,6 milioane. Fiat a reintrat pe piata din SUA si vrea vanzari importante acolo, in timp ce marci precum Alfa Romeo si Maserati vor lansa in anii viitori SUV-uri cu tehnologie Chrysler, in timp ce marca Lancia deja a primit masiv elemente de design si motorizari de la americani.

Lasa un comentariu