Acasa Curiozitati Seful FIA, Jean Todt, sustine ca ar trebui sa fie permise viteze maxime legale mai mari pe autostrazi

Seful FIA, Jean Todt, sustine ca ar trebui sa fie permise viteze maxime legale mai mari pe autostrazi

de Vlad Barza

(sursa - 0-100.ro)

In contextul in care in Franta se vorbeste tot mai mult despre inasprirea pedepselor pentru infractiuni rutiere fiindca numarul de accidente a crescut, Jean Todt, seful Federatiei Internationale de Automobilism (FIA) e de parere ca ar trebui sa se studieze in mod serios cresterea limitei maxime de viteza pe autostrazi, noteaza Le Figaro. Si in Marea Britanie se propune cresterea limitei maxime de viteza pe autostrazi de la 112 km/h, la 128 km/h, chiar daca acest lucru ar mari consumul de carburant cu pana la 20%, noteaza The Telegraph.

„Conducem vehicule atat de confortabile si sigure incat la 130 km/h nici nu avem impresia de viteza. Aceasta limitare care este impusa tocmai din ratiuni de securitate e la originea unor comportamente deosebit de riscante din partea automobilistilor care sunt tentati sa dea telefoane in timp ce conduc la viteza aceasta. Dupa mine, e mult mai periculos decat sa rulezi cu 150 km/h pe o sosea goala”, e de parere seful FIA.

Todt atrage insa atentia ca in prezent mor 1,3 milioane de persoane anual in accidente rutiere, acestea fiind a noua cauza de deces pe plan mondial, insa daca nu facem nimic pentru a imbunatati lucrurile accidentele rutiere vor deveni a cincea cauza in 2020, cu 1,9 milioane de morti. Seful FIA spune ca nu e suficient sa imbunatatim tehnologiile de avertizare de pe masini pentru a reduce numarul de accidente ci trebui sa se actioneze serios si in tarile unde permisul de conducere poate fi obtinut usor cu mita

Numarul de morti din accidentele rutiere a crescut cu 20% in aprilie in Franta, iar autoritatile vor masuri severe in legislatie. Se propune cresterea numarului de puncte cu care soferii sunt penalizati pentru diverse contraventii de pe sosele si per total se doresc sanctiuni mai dure pentru depasirea cu peste 50 km/h a limitei maxime de viteza dar si pentru cei prinsi ca vorbesc la telefon cand conduc.

Pe de alta parte si in Marea Britanie exista un proiect legat de limita de viteza pe autostrada si se doreste ridicarea maximei legale de la 70 m/h, la 80 m/h (de la 112 km/h la 128 km/h). Limita din prezent e in vigoare de peste patru decenii si se considera ca automobilele sunt acum destul de sigure pentru ca lucrurile sa se schimbe.

Opozantii spun insa ca masinile consuma in medie cu 20% mai mult la 80 m/h, astfel ca ar fi si costuri mai mari.

Vitezele maxime legale permise pe autostrazile din cateva zone:

Abu Dhabi – 140 km/h (dupa ce cativa ani a fost 160 km/h)
Cehia, Danemarca, Romania -130 km/h
Belgia, Spania, Elvetia – 120 km/h
SUA – intre 100 km/h si 130 km/h cu multe limite variabile pe anumite zone.
Suedia si Letonia – 110 km/h

Lasa un comentariu