Acasa Fisker Automotive A inceput productia Fisker Karma

A inceput productia Fisker Karma

de Adrian Mitrea

Fisker Karma (sursa - 0-100.ro)

Fisker Karma, automobil hibrid avansat ce dispune de patru usi si patru locuri, cu aspect de coupe, a intrat in productia de serie in Finlanda, in uzina carosierului Valmet Automotive, companie ce produce caroseriile pentru modelele Porsche Boxster si Porsche Cayman.

Producatorul auto spera ca primele exemplare sa ajunga la clientii din Europa si SUA in aprilie-mai si estimeaza ca va livra un total de 7.000 de exemplare pana la sfarsitul acestui an, scrie Automotive News.

Fisker Karma are un pret de circa 60.000 euro.

Henrik Fisker, fost designer la Aston Martin si BMW, a infiintat in 2007 propriul constructor auto, Fisker Automotive. Acum compania a inceput productia primului sau model, Fisker Karma. Masina este un hibrid de tip plug-in, adica reincarcabil la orice priza, si poate rula folosind doar propulsorul electric.

Fisker Karma emite 83 grame de dioxid de carbon pe kilometru, iar consumul mediu de benzina declarat de producator este de 3,5 litri pentru 100 de kilometri parcursi. Masina are doua motoare electrice, cate unul pentru fiecare roata din spate, ce dezvolta 150 kW/204 Cai Putere fiecare. Doar cu propulsie electrica, Fisker Karma poate ajunge pana la 100 km/h in 7,9 secunde, iar utilizand puterea maxima, inclusiv a motorului turbo pe benzina de 2 litri (260 Cai Putere), timpul scade la 5,9 secunde. Viteza maxima in modul electric este de 153 km/h, insa in modul hibrid automobilul poate atinge 200 km/h.

Consumul de energie este de 21 kWh pentru 100 de kilometri parcursi, atunci cand masina utilizeaza doar curentul din baterii pentru a se deplasa. Asta inseamna ca utilizarea masinii costa, in medie, cinci euro centi pe kilometru. Evident, preturile difera in functie de pretul energiei electrice din fiecare tara.

Trenul de rulare, denumit Q-DRIVE, poate propulsa masina doar electric (modul Stealth) pe o distanta de pana la 80 de kilometri daca bateriile au fost incarcate complet. Acumulatorii sunt litiu-ion si au o capacitate de 22 kWh/200 kW.

Prin utilizarea si a motorului-generator pe benzina, Fisker Karma poate rula pana la 480 de kilometri fara a necesita reincarcare cu energie electrica sau benzina.

Potrivit planurilor initiale ale Fisker Automotive modelul Karma va mai avea doua derivate, iar gama de masini Fisker va include, pana in 2012, si automobile mai ieftine, dar la fel de prietenoase cu mediul. Exista o mica intarziere a planurilor, astfel ca este greu de crezut coi noile modele vor fi lansate pana la anul.

Fisker Automotive este un constructor auto american privat, infiintat in anul 2007, cu sediul central in Irvine, California, Statele Unite ale Americii (SUA). Numele fondatorului sau, Henrik Fisker, este legat de modele precum Aston Martin DB9 si BMW Z8.

Lasa un comentariu