Acasa Renault Angajatii Renault concediati pentru spionaj industrial au depus plangeri pentru calomnie

Angajatii Renault concediati pentru spionaj industrial au depus plangeri pentru calomnie

de Adrian Mitrea

Concept Renault Zoe Preview (sursa - 0-100.ro)

Michel Balthazard si Bertrand Rochette, doi dintre cei trei angajati Renault suspendati din functii pentru spionaj industrial, au depus fiecare plangeri pentru calomnie in ceea ce-i priveste, au anuntat avocatii celor doi, scrie Automotive News.

Cel de-al treilea angajat, Matthieu Tenenbaum, va lua si el masuri legale, potrivit unei declaratii a acestuia la postul de radio Europe 1.

La inceputul acestei luni, cei trei directori din cadrul Renault au fost suspendati din functie pentru spionaj industrial. Producatorul auto a depus pe 13 ianuarie o plangere pentru acte privind constituirea unei retele organizate de spionaj industrial, coruptie, abuz de incredere, furt si tainuire.

Jean-Michel Balthazard era director al diviziei de proiecte viitoare si lucra pentru Renault din 1980. Printre altele, el a fost responsabil pentru proiectul Laguna 3. Bertrand Rochette a fost un adjunct de-al lui Balthazard, iar Matthieu Tenenbaum a fost adjunctul directorului proiectului de vehicule electrice.

Potrivit relatarilor din presa franceza, cei trei ar fi vandut chinezilor informatii despre baterii, motoare si inventii pe care Renault nu le-a brevetat inca. In schimbul informatiilor, cei trei ar fi primit 600.000 euro in conturi din Elvetia si Lichtenstein de la gigantul energetic China Power Grid Corporation.

La cateva zile dupa izbucnirea scandalului, un oficial al ministerului chinez de Externe a calificat drept „nefondate si iresponsabile” acuzatiile aduse Chinei.

Situatia este grava deoarece alianta Renault-Nissan are un proiect de investitii de patru miliarde euro in masini electrice si estimeaza ca aceste tipuri de vehicule vor fi din ce in ce mai cerute pe piata in viitor. Practic, masina electrica este pariul Renault pentru viitor.

Lasa un comentariu