Acasa Renault Cei trei directori Renault suspendati din functie pentru spionaj ar fi vandut secrete chinezilor

Cei trei directori Renault suspendati din functie pentru spionaj ar fi vandut secrete chinezilor

de Adrian Mitrea

Gama Renault Z.E. (sursa - Renault)

Cei trei directori Renault suspendati din functii in urma cu cateva zile, pentru spionaj industrial, ar fi vandut chinezilor secretele masinilor electrice Renault ce ar trebui sa fie lansate dupa 2012. Cei trei au avut complice un actor chinez, scrie Le Figaro.

Publicatia dezvaluie si numele celor trei angajati Renault care ar fi vandut chinezilor informatii despre baterii, motoare si inventii pe care producatorul auto francez nu le-a brevetat inca: Jean-Michel Balthazard (director divizia de proiecte viitoare, angajat al Renault din 1980, responsabil pentru proiectul Laguna 3), Bertrand Rochette (un adjunct de-al primului) si Matthieu Tenenbaum (adjunctul directorului proiectului de vehicule electrice).

Alianta Renault-Nissan are un proiect de investitii de patru miliarde euro in masini electrice si estimeaza ca aceste tipuri de vehicule vor fi din ce in ce mai cerute pe piata in viitor. Practic, masina electrica este pariul Renault pentru viitor.

Pe vehicule electrice mizeaza insa si majoritatea constructorilor auto chinezi, circa 16 companii, in mare parte controlate de stat.

Este inca greu de estimat in ce mod va influenta activitatea Renault acest caz de spionaj industrial, dar situatia e grava.

Directorul juridic al Renault, Christian Husson, a declarat joi (6 ianuarie 2011) ca actiunile celor trei au pus in pericol activitatea grupului auto.

Servicii secretele franceze DCRI ancheteaza acest caz, potrivit unor surse apropiate subiectului, citate de Le Figaro.

Cei trei directori Renault, al caror nume inca nu a fost confirmat oficial, au fost suspendati din functii dupa pentru ca o ancheta interna a dezvaluit ca au incalcat grav etica profesionala.

Lasa un comentariu