Acasa Citroen PSA Peugeot Citroen si Mitsubishi ar putea construi impreuna automobile electrice in Spania

PSA Peugeot Citroen si Mitsubishi ar putea construi impreuna automobile electrice in Spania

de Costea Arsene

Mitsubishi i-MiEV pentru Europa (sursa - Mitsubishi)

Grupul auto francez PSA Peugeot Citroen planuieste sa construiasca impreuna cu Mitsubishi un vehicul electric compact la fabrica consortiului auto francez din Spania, potrivit cotidianului de afaceri japonez Nikkei, citat de Automotive News Europe. Spania ar deveni astfel una dintre prime tari producatoare de masini electrice.

Cei doi constructori auto vor incepe productia noului automobil in 2012. Masina va fi comercializata in Europa, urmand ca in prima faza productia sa se ridice la cateva mii de unitati pe an, pentru a urca ulterior la 30.000-50.000 de automobile, informeaza acelasi ziar nipon.

Mitsubishi a negat deja informatiile aparute in presa japoneza, adaugand ca nu are niciun fel de planuri de a construi masini electrice impreuna cu grupul PSA.

Cu toate acestea, relatiile dintre cele trei marci sunt foarte stranse in domeniul masinilor electrice. Masina electrica Mitsubishi i-MiEV sta la baza modelelor electrice Peugeot iOn si Citroen C-Zero.

Desi publicatia citata nu mentioneaza despre ce vehicule electrice ar fi vorba in trioul franco-japonez, este foarte probabil ca masinile electrice care ar urma sa fie fabricate in Spania sa fie tocmai cele trei: i-MiEV, iOn si C-Zero.

Informatiile aparute in presa releva faptul ca cei doi producatori auto vor livra masini electrice companiilor postale, de transport, precum si guvernului nipon, pretul unui astfel de model urmand sa fie mai mic de 20.000 de euro (25.750 de dolari), incluzand stimulentele financiare acordate de stat.

Masinile electrice ar urma sa fie asamblate la uzina PSA Peugeot-Citroen din orasul spaniol Vigo, din nord-vestul tarii, pe o linie de productie speciala. Intregul proiect ar urma sa beneficieze de experienta Mitsubishi in dezvoltarea modelului electric i-MiEV.

Mitsubishi si PSA Peugeot-Citroen au incheiat o alianta care include si obligatia din partea producatorului japonez de a livra grupului francez masini electrice care sa fie comercializate sub brand-ul celor doi constructori francezi, adica fix iOn si C-Zero.

Saptamana trecuta, ministrul spaniol al Economiei, Elena Salgado, a anuntat ca Spania poarta negocieri cu Mitsubishi pentru constructia unei fabrici in localitatea Vigo, unde vor fi produse baterii destinate automobilelor electrice.

Viitoarea unitate de productie ar necesita investitii de 400 de milioane de euro si ar crea 1.500 de noi locuri de munca, potrivit presei spaniole.

Desi informatiile despre inceperea productiei sunt, iata, usor confuze, ideea de baza care ramane este aceea ca Spania are sanse mari sa devina una dintre primele tari europene care vor fabrica masini electrice, alaturi de Marea Britanie (unde Nissan va produce electricul Leaf din 2013) si Turcia (unde Renault va demara productia masinii electrice Fluence Z.E. in 2011).

Constructorul auto japonez Mitsubishi va prezenta in cadrul Salonului Auto de la Paris, in octombrie, versiunea europeana a masinii electrice i-MiEV, care va costa sub 30.000 euro in majoritatea statelor europene in care va fi comercializata, deoarece unele guverne acorda stimulente financiare celor care achizitioneaza autovehicule electrice.

Modelul electric cantareste 1.100 de kilograme, are tractiune spate si un motor electric de 64 Cai Putere (CP). Masina are o autonomie de 160 de kilometri si bateriile litiu-ion de care dispune pot fi reincarcate complet in circa sapte ore, la o priza conventionala, sau la 80% din capacitate in 30 de minute, la o priza de mare putere.

Lasa un comentariu