Acasa Industrie DuPont are o solutie pentru a imbunatati durata de viata a bateriilor pentru masini electrice

DuPont are o solutie pentru a imbunatati durata de viata a bateriilor pentru masini electrice

de Costea Arsene

Automobil electric (sursa - Bosch)

Compania americana din industria chimica DuPont, cu activitati si in Romania, a inventat un nou separator pe baza de polimeri pentru bateriile litiu-ion, care va imbunatati puterea si durata de viata a acumulatorilor auto folositi la masinile hibride si electrice.

DuPont, a doua companie de chimicale din lume din puct de vedere al capitalizarii (dupa BASF) si a patra ca vanzari (dupa BASF, Dow Chemical si Ineos) construieste o fabrica in Virginia (SUA) pentru a produce noile separatoare cunoscute sub numele de Energain, informeaza Automotive News.

Noua unitate de productie va incepe contructia noilor separatoare in primul trimestru din anul 2011, uzina urmand sa poate livra noii acumulatori pentru 20% din automobilele hibride si electrice existente.

Respectvii separatori reprezinta o pelicula pozitionata intre cei doi electrozi din fiecare baterie. Separatorii functioneaza ca o bariera, impiedicand electrozii sa se atinga, dar permitand in acelasi timp incarcaturii litiu-ion sa treaca dintr-o parte in cealalta pentru a face posibila incarcarea si descarcarea acumulatorului.

Un automobil hibrid foloseste intre 50 si 70 de baterii, o masina hibrida de tip plug-in (alimentabila la priza – n.r.) poate utiliza intre 80 si 200 de acumulatori, in timp ce autovehiculele complet electrice, cum este modelul Nissan Leaf, trebuie sa suporte cel putin 150 de baterii.

Separatorii aflati momentan pe piata sunt realizati dintr-o mixtura de materiale plastice rezistenta la caldura, inclusiv polipropilena si polietilena. Noul separator produs de DuPont imbunatateste eficienta bateriilor, crescandu-le puterea cu procente intre 15% si 30% si prelungind viata acestora cu aproximativ 20%.

Aceste imbunatatiri vor permite producatorilor auto sa asigure aceeasi putere masinii prin folosirea unui numar mai mic de acumulatori, sau sa creasca puterea utilizand acelasi numar de baterii, a declarat Directorul Global al Diviziei de Solutii pentru Stocarea Energiei din cadrul DuPont, Mike Sanders.

DuPont a investit deja, in ultimii cinci ani, 50 milioane dolari pentru dezvoltarea noii baterii litiu-ion Energain. Compania americana testeaza noul produs la 20 de firme producatoare de acumulatori si alte 10 companii, inclusiv din domeniul auto, toti urmand sa foloseasca Energain, a adaugat Sanders.

DuPont a fost infiintata in 1802 de fiul ceasornicarului parisian Pierre Samuel du Pont de Nemours si numara acum 60.000 de angajati in toata lumea, responsabili pentru o gama de aproximativ 500.000 de produse (in domeniile vehicule motorizate, plastice si chimicale, agricultura si alimentatie, materiale de contructii, electronice si altele).

DuPont este prezenta si in Romania, prin subsidiara Pioneer Hi-Bred Seeds Agro, care a pus in functiune, in august 2006, cea mai mare fabrica de procesare a semintelor de porumb din Europa, amplasata la Ganeasa, in judetul Ilfov.

Lasa un comentariu