Acasa Siguranta Auto Numarul de morti din accidentele rutiere din Romania a scazut cu 9% anul trecut, fata de 2008

Numarul de morti din accidentele rutiere din Romania a scazut cu 9% anul trecut, fata de 2008

de Adrian Mitrea

Test Euro NCAP (sursa - Euro NCAP)

Numarul de morti din accidentele rutiere din Romania a scazut cu 9% anul trecut, fata de nivelul din 2008, insa numarul lor ramane totusi ridicat, fiind mai mare ca in 2001, reiese dintr-un raport al Consiliului European de Siguranta in Transporturi (ETSC).

Anul trecut au decedat 2.796 de persoane in accidente rutiere in Romania, in timp ce in 2001 numarul de morti era de 2.454.

Alaturi de Malta, Romania este singura tara in care numarul deceselor a crescut in 2009 comparativ cu 2001.

Statistica Accidente 2001 vs 2009 (sursa - ETSC)Datele din tabelul alaturat scot in evidenta date si mai sumbre. Anul 2008 a marcat un record negativ pentru ultimii noua ani, fiind inregistrate la noi in tara 3.063 decese in urma unor accidente rutiere. Astfel se explica si scaderea numarului de accidente din 2009, care, ca valoare absoluta (2.796 decese) este pe locul al doilea in datele ultimilor noua ani.

Usoara scadere de anul trecut este explicata de autoritatile romane prin controale mai stricte ale Politiei si prin scoaterea din uz a unor masini foarte vechi.

Ca o bila alba, numarul deceselor provocate de consusul in stare de ebrietate a scazut considerabil la noi in tara, la fel ca si in Italia, Portugalia, Israel, Finlanda si Estonia. In medie este vorba de o reducere cu 10% de la an la an in Romania si Italia.

Ca numar de decese din accidente rutiere, topul este condus de tari mult mai mari, cu populatie si parcuri auto de cateva ori mai mari, dar dincolo de numarul ridicat de morti, aceste state au reusit sa reduca semnificativ numarul accidentelor mortale.

Si vecinii nostri bulgari au facut progrese. Numarul de decese din accidente rutiere au scazut cu 15% anul trecut, in timp ce in 2008 era consemnata o crestere de 5%.

Lasa un comentariu