Acasa Daimler Daimler a ajuns la un acord cu autoritatile din SUA pentru inchiderea cazului de dare de mita

Daimler a ajuns la un acord cu autoritatile din SUA pentru inchiderea cazului de dare de mita

de Adrian Mitrea

Mercedes-Benz Clasa R 2010 (sursa - Mercedes-Benz)

Grupul auto german Daimler, producatorul masinilor Mercedes-Benz, si-a recunoscut vinovatia in cazul de dare de mita catre 22 de tari si a ajuns la o intelegere cu autoritatile din SUA pentru inchiderea cazului, in schimbul unor amenzi in valoare totala de 185 milioane dolari (135 milioane euro).

Grupul german Daimler, producatorul Mercedes-Benz, a fost acuzat de incalcarea legislatiei SUA pentru dare de mita prin bani, masini si alte cadouri de lux, cu scopul castigarii sau mentinerii unor afaceri cu statul.

Procurorii americani au acuzat Daimler ca s-a angajat inr-o „lunga practica de dare de mita” pentru a-si securiza afacerile din Rusia, China, Turcia, Egipt, Nigeria, Irak si alte 16 tari, intre 1998 si 2008.

Este inca neclar daca in Romania grupul Daimler a apelat la aceleasi practici, desi unele publicatii au scris deja transant pe acest subiect.

Exemple de probe din dosar ar fi acordarea unei masini blindate unui oficial din Turkmenistan si a unui alt vehicul similar unei persoane publice din Liberia.

Potrivit autoritatilor americane, aceste practici sunt ilegale pentru a obtine sau mentine afacerile internationale.

O rezolvare similara cu cea a situatiei Daimler s-a petrecut in decembrie 2009, cand Siemens a platit o amenda de 1,3 miliarde dolari pentru a pune capat unui caz de coruptie din SUA si Germania.

Lasa un comentariu