Acasa General Motors Spiker a mai facut un pas pentru cumpararea Saab. Actionarii au aprobat tranzactia

Spiker a mai facut un pas pentru cumpararea Saab. Actionarii au aprobat tranzactia

de Adrian Mitrea

Constructorul auto olandez Spiker a mai facut un pas pentru a cumpara marca suedeza Saab de la General Motors (GM), dupa ce actionarii companiei olandeze au aprobat tranzactia de 74 milioane dolari, scrie Automotive News Europe (ANE).

Planurile viitorului proprietar al Saab, Spiker, includ lansarea noii generatii a modelului 9-3 in 2012, asa cum spunea pentru 0-100.ro directorul de comunicare al Saab, Eric Geers, dar si introducerea in oferta a unui automobil de intrare in gama, denumit 9-1.

Potrivit Spiker, gama Saab va fi axata pe trei sau patru modele cheie:

  • 9-3, care va avea versiunile de caroserie sedan, break, decapotabila si o varianta X (usor inaltata si cu tractiune integrala)
  • 9-5, model deja prezentat in varianta sedan, careia ii vor mai fi adaugate variantele break si X
  • 9-4X, automobil de tip crossover, planificat pentru vanzare in Europa si Statele Unite ale Americii (SUA)
  • 9-1 ar urma sa devina cel mai mic automobil Saab, insa daca el va fi confirmat pentru productie, Spiker va trebui sa caute finantare suplimentara

Spiker spune ca Saab va fi in continuare pozitionat ca un rival pentru BMW si Audi, iar productia va fi stabilizata la 100.000-125.000 de unitati, ca inainte de criza. Acest cifre includ masinile care ar urma sa iasa de pe linia de fabricatie din Trollhatan (Suedia) si cea din Mexic (unde va fi asamblat modelul 9-4X).

Noul proprietar al Saab, care ar trebui sa semneze cu General Motors actele finale in cursul acestei luni, estimeaza sa producatorul auto suedez va redeveni profitabil pana in 2012.

In urma cu doua saptamani (pe 26 ianuarie), Saab a primit garantia statului suedez pentru un imprumut de 400 milioane de euro la Banca Europeana de Investitii (BEI).

Constructorul auto olandez de masini sport de lux Spiker a ajuns la un acord cu GM pentru cumpararea marcii Saab in seara zilei de 26 ianuarie.

GM este proprietarul Saab din anul 2000, iar de circa un an de zile se incearca vanzarea marcii suedeze. Singurul investitor cu care GM era pe cale sa semneze actele finale a fost Koenigsegg, insa aceasta companie s-a retras in ultima clipa, fara prea multe explicatii.

Lasa un comentariu