Acasa Anvelope Michelin a avut un profit de 104 milioane euro anul trecut, in scadere cu 71%

Michelin a avut un profit de 104 milioane euro anul trecut, in scadere cu 71%

de Adrian Mitrea

Profitul net al producatorului francez de anvelope Michelin a a fost de 104 milioane euro, in scadere cu 71% fata de 2008, fiind erodat de costurile ridicate pe care le-a presupus restructurarea.

Michelin, care detine trei fabrici in Romania si este unul dintre angajatorii importanti din industria auto romaneasca, a avut afaceri in scadere cu 9,8% anul trecut, la 14,8 mialiarde euro. Acest rezultat negativ are drept cauza criza economica mondiala care a fost neiertatoare fata de industria auto.

In 2008, an in care criza s-a facut simtita doar in ultimul trimestru, Michelin a avut un profit net de 357 milioane euro si o cifra de afaceri de 16,4 miliarde euro.

Restructurarea Michelin a costat compania 412 milioane euro, reprezentand plati compensatorii pentru angajatii disponibilizati, retehnologizarea unor fabrici (din Franta), reorganizarea operatiunilor din America de Nord si inchiderea unei uzine din Japonia (Ota), potrivit Reuters.

Un element pozitiv ar fi ca datoria neta a companiei a scazut cu 28,6% anul trecut, de la 4,27 miliarde euro in 2008 la 3,05 miliarde euro.

Michelin in Romania

Uzina Silvania Michelin numara aproximativ 1.400 de angajati si furnizeaza circa 600.000 de anvelope de diverse tipuri.

RomSteel Cord din Zalau are circa 300 de angajati si produce cord metalic, una dintre cele mai importante componente ale carcasei anvelopei.

Uzina Victoria din Floresti, judetul Prahova, are aproximativ 1.500 de angajati si este axata pe productia de anvelope pentru autoturisme si camionete.

Lasa un comentariu