Acasa Ford Ford mai face un pas pentru a produce motoare turbo la Craiova

Ford mai face un pas pentru a produce motoare turbo la Craiova

de Adrian Mitrea

Angajati de la Automobile Craiova si primul Ford Transit Connect asamblat in Romania (sursa - 0-100.ro)

Comisia Europeana a autorizat proiectul de acordare catre Ford a unui ajutor din partea statului roman, care consta intr-o garantie necesara producatorului auto pentru a contracta un credit de 600 de milioane de euro de la Banca Europeana de Investitii (BEI), bani pe care ii va folosi, printre altele, la producerea de motoare turbo pe benzina la Craiova.

„Imprumutul va cofinanta proiectul de dezvoltare a unui motor cu emisii reduse de CO2 si productia ulterioara de vehicule la uzina Ford din Craiova. Garantia de 80% care urmeaza sa fie furnizata de Romania indeplineste conditiile din cadrul temporar pentru masurile de ajutor de stat adoptat de Comisie, care le acorda statelor membre o posibilitate suplimentara de a facilita accesul la finantare in conditiile crizei economice si financiare actuale”, se arata intr-un comunicat al CE.

BEI a aprobat imprumutul pentru Ford inca din luna mai a acestui an, insa pentru acordarea acestuia compania avea nevoie de o garantie din partea statului roman. Garantia a fost pana in prezent analizata de CE.

Motor Ford EcoBoost (sursa - 0-100.ro)Din intreaga suma de 600 de milioane de euro, 200 de milioane de euro vor fi folositi pentru cercetare si dezvoltare in cadrul centrului de specializat al Ford din Germania, dar in folosul uzinei din Romania. Restul de 400 de milioane euro vor fi investite direct in platforma industriala de la Craiova.

„Imprumuturile si garantiile corespunzatoare vor fi acordate pentru cinci ani, in perioada 2009-2014, cu scadenta peste sapte ani. Ford Romania va plati un comision pentru aceste garantii si va furniza guvernului roman cautiuni de calitate ridicata care sa acopere suma garantata. Aceste cautiuni vor putea fi executate de statul roman daca acesta va trebui sa achite vreo suma de bani in cadrul acestei garantii. Nivelul comisionului platit pe durata imprumutului este in conformitate cu prevederile Cadrului temporar adoptat de Comisie”, se arata in comunicatul CE.

Ford a inceput productia la Craiova pe 8 septembrie. Atunci a iesit de pe linia de montaj primul Ford Transit Connect asamblat la Craiova, cu piese importate din Turcia. Primele autovehicule Ford fabricate 100% in Romania vor iesi din uzina in primavara anului viitor, potrivit declaratiilor anterioare ale presedintelui Ford Europa, John Fleming.

Tot incepand cu anul viitor, la Craiova va fi produs si un autoturism care va acoperi „un segment alb”, potrivit lui Fleming.

In 2011-2012 la Craiova va fi produs si un vehicul comercial de capacitate medie, cel mai probabil Ford Transit.

Ford Focus C-Max (sursa 0-100.ro)Ford a preluat Automobile Craiova in 2007, cand a achizitionat 72,4% din societate, platind statului roman 57 de milioane de euro. Ulterior, participatia Ford la Automobile Craiova a crescut la peste 90%.

Ford a programat pentru activitatile din Romania investitii de 1,2 miliarde de euro (realizate direct si indirect), finantate in cote egale de cate 600 de milioane de euro, bani proveniti de la BEI si direct de la Ford Europa.

In luna ianuarie a acestui an, Ford a majorat capitalul uzinei de la Craiova cu peste 200 de milioane de euro.

Lasa un comentariu