Acasa Piata Auto Moody’s crede ca piata auto se va stabiliza la anul, dar spune ca producatorii auto trebuie sa rezolve problema supraproductiei

Moody’s crede ca piata auto se va stabiliza la anul, dar spune ca producatorii auto trebuie sa rezolve problema supraproductiei

de Adrian Mitrea

(sursa - 0-100.ro)

Agentia de rating, analiza si prognoza Moody’s estimeaza ca piata auto mondiala se va stabiliza anul viitor, dar noteaza ca producatorii auto, „salvati de la marginea prapastiei” de guvernele din diverse state, vor trebui sa rezolve problema supraproductiei.

Moody’s estimeaza ca presiunea asupra preturilor se va accentua la anul, din cauza ofertei mai mare decat cererea.

Pentru sfarsitul anului in curs, agentia previzioneaza ca producatorii auto vor utiliza pana la 75-80% din capacitatea de productie, iar media pe tot anul ar putea fi undeva sub 70%, scrie Automotive News Europe (ANE), care citeaza date prezentate de Falk Frey, senior vicepresedinte Moody’s, in cadrul unei conferinte Reuters.

Oficialul Moody’s crede ca problema supraproductiei nu va putea fi rezolvata usor pentru ca factorii politici nu doresc inchiderea de fabrici si nici concedieri masive. Asadar, vesti bune pentru angajatii din industria auto.

Colaborari si platforme comune

„Nu anticipam fuziuni majore. Companiile cauta mai degraba cai de colaborare, asocieri in societati mixte, in sensul interesului comun pentru anumite tehnologii”, a spus Frey.

Constructorii auto vor incerca sa faca volume mai mari folosind aceleasi platforme tehnice, ceea ce le-ar permite taierea (macar a unei parti) din costurile de cercetare si dezvoltare.

Piata auto mondiala va creste

Piata auto mondiala ar putea creste cu 2% anul viitor, in comparatie cu nivelul prognozat pentru anul in curs, dar Moody’s precizeaza ca vor fi variatii destul de mari de la piata la piata.

Pentru 2009 agentia asteapta un declin de 8% fata de 2008.

Frey crede ca efectele benefice ale programelor „Rabla” implementate in diverse state se vor atenua in 2010 si ca pietele care vor reusi sa creasca in acest an (Germania fara indoiala) se vor confrunta cu o scadere la anul.

Pentru Franta, Italia si Marea Britanie Moody’s estimeaza o scadere de 5% anul viitor, in comparatie cu acest an, iar pentru Germania o cadere 25%.

Pe de alta parte, China ar putea creste cu 35% in acest an, fata de 2008, iar la anul se va stabiliza la o valoare similara celei din acest an.

Moody’s are asteptari optimiste de la anul 2011, cand anticipeaza o crestere de 11% a pietei auto mondiale.

Lasa un comentariu