Acasa Piata Auto Piata masinilor noi a crescut cu 5% in octombrie, iar pentru second hand cresterea este de 12,9%

Piata masinilor noi a crescut cu 5% in octombrie, iar pentru second hand cresterea este de 12,9%

de Adrian Mitrea

Piata Auto (sursa - https://www.dreamstime.com)

Inmatricularile de autoturisme noi au crescut cu 5,1% in luna octombrie, iar pentru masinile rulate avansul a fost de 12,9%, arata datele DRPCIV (Directia Regim Permise si Inmatriculare a Vehiculelor). Pentru fiecare masina noua comercializata in Romania alte trei automobile second hand de import au fost inmatriculate.

In cifre absolute, in octombrie au intrat in circulatie 7.951 masini noi (+5,1%), iar in intervalul ianuarie-octombrie un total de 75.943 unitati noi (+17,9%). Asadar, sunt sanse mari ca piata masinilor noi din Romania sa incheie anul 2016 cu o crestere de peste 15%, indiferent ce se va intampla in lunile noiembrie si decembrie din punctul de vedere al vanzarilor.

In cazul masinilor la mana a doua, au intrat in circulatie 27.954 unitati provenite din import (+12,9%), iar pentru intreaga perioada ianuarie-octombrie vorbim de un total situat la 250.813 unitati (+22,7%).

Asadar, atat in octombrie, cat si pe intreg anul 2016, piata de masini noi continua sa ramana de circa 3,5 ori mai mica decat piata masinilor rulate provenite din alte tari, fara a mai pune la socoteaza tranzactiile cu masini deja inmatriculate in Romania (schimbari de proprietar).

Analizand evolutiile din octombrie ale celor mai importante marci remarcam o scadere de 0,6% la Dacia (liderul pietei), un declin de 51% pentru SEAT, si o scadere de 76% la Fiat.

Pe de alta parte se observa cresteri semnificative la marci precum Citroen (+79%), Suzuki (+78%), Opel (+69%), Renault (+41%), Mercedes-Benz (+23%).

Lasa un comentariu