Acasa Curiozitati Tendintele care vor da nastere masinilor de maine

Tendintele care vor da nastere masinilor de maine

de Adrian Mitrea

Animatie Evolutie Automobile (sursa - captura YouTube)

Cand esti producator auto si lucrezi azi la o masina pe care o vei lansa in cativa ani, trebuie sa fii atent la tendinte. Iar evolutia gandirii oamenilor este adesea imprevizibila, surprinzatoare. Am obtinut un studiu interesant al tendintelor, realizat de Ford, si ne-am gandit sa nu tinem informatiile doar pentru noi, asa ca iata-le mai jos. Ce vor insemna toate acestea pentru automobilele de maine? Timpul ne va arata!

  • Referitor la expresia „Cred ca beneficiile masinariilor autonome (drone, inteligenta artificiala, masini autonome) vor fi mai mari decat riscurile.”, sunt de acord cu ea 73% dintre chinezi, 70% dintre indieni, 70% dintre brazilieni, 60% dintre spanioli, 43% dintre englezi si 42% dintre americani.
  • La nivel mondial, circa 68% dintre adulti sunt dezamagiti de liderii politici si civici. In acest context oamenii vad noua generatie de super-eroi ca fiind oameni simpli care fac lucruri minunate si care ii inspira si pe altii sa faca la fel.
  • Implinirea mentala este foarte importanta pentru oameni: 79% dintre americani, 77% dintre spanioli, 76% dintre australieni si 71% dintre germani considera ca aceasta implinire mentala este mai mult decat un moft sau capriciu. Programele de Yoga si meditatie sunt tot mai importante in lume. In Suedia detinutii fac Yoga, parte a procesului de reabilitare sociala.
  • Exista un curent puternic care pune accentul pe a „trai inteligent”, iar oamenii asteapta in principiu trei lucruri atunci cand dau banii pe ceva: calitate, versatilitate si durabilitate. Asadar, oamenii isi construiesc case mai mici, utilizeaza smartphone si autovehicule practice. A “trai bine” nu mai inseamna a avea multe lucruri, si a scoate cat mai multe beneficii din cat mai putine lucruri.
  • Circa 90% dintre oameni, la nivel mondial, cred ca au obligatia sa reduca pe cat posibil cantitatea de gunoaie si deseuri pe care o genereaza fiecare dintre ei, ceea ce inseamna ca vor prospera ideile care pun in valoare lucrurile pe care nimeni nu le vrea. Producatorul de incaltaminte Mamut din Uruguay a lansat o campanie prin care accepta sticle din plastic ca “moneda” pentru a vinde incaltaminte. Fiecare sticla valoreaza circa 4 dolari (USD).
  • „Tind sa favorizez produsele fabricate din materiale reciclate, fata de restul”. Circa 87% dintre indieni sunt de acord cu aceasta expresie, 82% dintre chinezi, 80% dintre spanioli, 75% dintre brazilieni, 62% dintre americani, 59% dintre australieni, 59% dintre germani si 55% dintre englezi.
  • Circa 76% dintre americani, 68% dintre spanioli, 62% dintre chinezi si 62% dintre indieni vor sa tina o masina cel putin zece ani.
  • Intr-o lume tot mai conectata, notiunea de timp este mai indefinita ca niciodata. Granitele dintre orele dedicate lucrului si orele de timp liber s-au sters. 49% dintre oamenii sub 35 de ani se simt obligati sa verfice e-mailul de serviciu si in timpul liber. Pentru persoanele cu varste de peste 35 de ani sentimentul de obligativitate este prezent la 40% dintre ei.
  • Un utilizator de smartphone din SUA petrece 4,7 ore cu telefonul in mana, in Thailanda media este 3,7 ore, iar in Qatar 3,4 ore. A aparut si o expresie, numita “text neck”, care defineste pozitia capului si gatului unui om, aplecata asupra unui smartphone. Medicii spun ca aceasta postura poate reduce capacitatea plamanilor oamenilor cu 30% pe termen lung.
  • Preocuparea pentru o viata sanatoasa este mare, iar multumita programelor si serviciilor dedicate seniorilor calitatea vietii lor este semnificativ mai buna la batranete, comparativ cu batranii din generatiile trecute.
  • Pana in 2050 peste doua miliarde de oameni de pe Pamant vor avea peste 60 de ani, dublu fata de situatia din prezent. De asemenea, 400 de milioane de oameni din lume vor avea peste 80 de ani. Tot pana in 2050, peste 40% din populatia tarilor Japonia, Coreea de Sud, Grecia, Italia, Portugalia si Spania va avea peste 60 de ani.
  • Norvegia este cea mai buna tara in care sa imbatranesti, existand servicii financiare pentru varstnici, un sistem de transport public foarte bine pus la punct si posibilitati numeroase de angajare pentru batranii care mai vor sa lucreze.
  • Japonia are peste 61.000 rezidenti cu varste de peste 100 de ani, iar in aceasta tara asiatica speranta de viata este cea mai ridicata din lume.
  • Este mai important sa iesi in evidenta decat sa te potrivesti intr-un sistem, considera 54% dintre oamenii sub 35 de ani, la nivel mondial, precum si 42% dintre oamenii cu varste de peste 35 de ani.
  • Referitor la expresia “toleram punctele de vedere diferite mai mult decat in trecut”, 82% dintre chinezi sunt de acord, 67% dintre indieni, 67% dintre germani si 64% dintre brazilieni.
  • Peste 80% dintre clientii europeni ar plati mai mult pentru ca experientele pe care le au in magazine sa fie mai placute, iar 48% dintre americani spun ca ar cumpara cu precadere de la un comerciant care le personalizeaza experienta de cumparare.

Pentru cine prefera varianta in engleza a studiului, alaturi de mai multe desene, poate consulta materialul AICI.

Strict despre masinile Ford va putem spune ca noile generatii ar putea adopta mai mult verde drept culoare pentru exterior, iar interior vom regasi mai multe finisaje din lemn, cu pori deschisi.

Toate aceste informatii si tendinte au fost prezentate presei auto in cadrul unui workshop desfasurat la jumatatea lunii octombrie, in Koln, Germania.

Lasa un comentariu