Acasa Piata Auto Apetitul pentru masini clasice al romanilor creste: 80 de masini se prezinta lunar la Retromobil pentru atestare

Apetitul pentru masini clasice al romanilor creste: 80 de masini se prezinta lunar la Retromobil pentru atestare

de Adrian Mitrea

Opel Kadett B restaurat de Bogdan si Viorel Burcea (sursa - Opel)

Masinile clasice incep sa prinda tot mai mult printre romani, iar in prezent media lunara este de 80 de masini care sunt prezentate de proprietari in fata comisiei de atestare a Retromobil Club Romania (RCR), a declarat presedintele Clubului, Bogdan Coconoiu. Potrivit acestuia, Romania este inca foarte departe de a avea un parc de masini clasice reprezentativ, insa importanta este tendinta de crestere a interesului si sustinerea din partea statului in acest sens, care este foarte puternica.

In prezent, in Romania, sunt atestate circa 2.700 autovehicule istorice, dintre care cele mai multe sunt Mercedes-Benz, Ford, Volkswagen si Dacia, a declarat Coconoiu, intr-o conferinta de presa. Din acest total, pana in 150 de exemplare sunt masini americane.

Guvernul Romaniei sustine puternic initiativa oamenilor de a detine masini clasice, prin masuri precum impozit 0 lei, taxa de drum 0 lei, taxa de lux 0 lei pentru motoarele mai mari de 3.000 cmc, iar asigurarile RCA, prin compania de asigurari partenera a RCR, costa simbolic circa 100 lei/an.

Studiile au aratat ca masinile clasice sunt folosite prea putin si nu sunt implicate in accidente rutiere, iar din aceste motive au fost acordate aceste stimulente.

Bogdan Coconoiu spune ca ar fi binevenita si modificarea legislatiei pentru a se face Inspectia Tehnica Periodica (ITP) la trei ani pentru aceste masini, fata de termenul de doi ani care se aplica acum tuturor masinilor (cele de transport pasageri si marfa au inspectii mai dese). Rata de defectiuni la masinile clasice este de sub 1%, spune presedintele RCR, deoarece proprietarii ingrijesc masinile foarte bine, iar, in consecinta, ITP-ul s-ar putea face o data la trei ani.

Retromobil Club Romania numara 850 de membri care au in total circa 2.700 de masini istorice atestate.

Lasa un comentariu