Acasa Ford VIDEO, FOTO: Noul Ford Fiesta ST rupe normele: are motor cu 3 cilindri si dezvolta 200 Cai Putere

VIDEO, FOTO: Noul Ford Fiesta ST rupe normele: are motor cu 3 cilindri si dezvolta 200 Cai Putere

de Adrian Mitrea

Ford Fiesta ST (sursa - Ford)

Ford a prezentat online noua generatie Ford Fiesta ST – versiunea de inalta performanta in familia de modele Fiesta. Noul model rupe normele cand vine vorba de motor, avand un propulsor complet nou, cu 3 cilindri si o capacitate de 1,5 litri. Propulsorul dezvolta 200 Cai Putere (CP) si 290 Nm cuplu maxim, a anuntat producatorul auto american. Masina debuteaza in fata publicului larg la Salonul Auto de la Geneva (9-19 martie) si concureaza pe piata cu modele precum Renault Clio R.S. si Volkswagen Polo GTI.

Pe langa surpriza legata de motorizare, Ford Fiesta ST vine si cu un sistem „Drive Modes” care-i permite soferului sa aleaga stilul de condus. Tehnologia aceasta ajusteaza sistemele care controleaza motorul, directia, stabilitatea masinii si chiar si sunetul evacuarii pentru ca placerea de a conduce sa fie optimizata indiferent de context.

Noul Ford Fiesta sprinteaza pana la 100 km/h in 6,7 secunde.

Sistemul Electronic Sound Enhancement si valva activa a evacuarii amplifica sunetul sportiv al motorului cu 3 pistoane care permite dezactivarea cilindrilor pentru a reduce si mai mult emisiile de CO2.

Gama imbunatatita de tehnologii si de optiuni de personalizare include noi pachete estetice, conectivitate SYNC 3 cu touchscreen de 8 inch si un sistem audio de inalta fidelitate B&O Play.

„A treia generatie Fiesta ST va fi primul model din istoria Ford Performance care ofera un motor cu trei cilindri si devine primul Fiesta ST care beneficiaza de sistemul selectabil Drive Modes. Acesta permite configurarea sistemelor care controleaza motorul, directia si stabilitatea masinii cu ajutorul setarilor Normal, Sport si Track, generand o experienta optimizata si distractiva la volan in contexte care difera de la rularea pe autostrada la zilele dedicate circuitului. Drive Modes va ajusta, de asemenea, raspunsul tehnologiei Electronic Sound Enhancement (ESE) si valva activa de evacuare care controleaza sunetul dezvoltat de motor pentru a oferi o experienta si mai satisfacatoare la condus. Aceste tehnologii amplifica sunetul sportiv natural dezvoltat de noul motor EcoBoost de 1,5 litri, care beneficiaza de asemenea de o premiera semnata de Ford la nivel de industrie: primul sistem de dezactivare a cilindrilor oferit pe un motor cu trei pistoane. Acesta reduce si mai mult nivelul anticipat al emisiilor de CO2 pana la 114 g/km”, spune Ford.

Disponibila inca de la lansare, in prima parte a anului 2018, in versiuni cu trei sau cinci portiere, noua generatie Fiesta ST va fi oferita intr-o varietate mai mare  ca oricand in ceea ce priveste optiunile de personalizare si echipamentele interioare. Designul exterior curajos si distinctiv include o grila de tip fagure inspirata din motorsport si jante exclusive din aliaj cu dimensiunea de 18 inch.

Arhitectura cu trei cilindri a noului motor Ford EcoBoost (1.5) furnizeaza in mod natural un cuplu ridicat la turatii joase. Performantele sunt imbunatatite suplimentar de un turbocompresor nou care foloseste un design opitmizat al turbinei pentru a genera presiune mai rapid si pentru a minimiza intarzierea raspunsului turbinei cu scopul de a oferi o experienta directa si distractiva in timpul condusului, explica Ford.

Noua combinatie dintre tehnologia de injectie directa si cea de injectie indirecta secventiala ajuta la dezvoltarea unui nivel ridicat al puterii si la un raspuns rapid, alaturi de emisii de CO2 reduse si de o crestere a eficientei consumului de carburant la sarcina redusa.

Sistemul de dezactivare a cilindrilor presupune oprirea alimentarii cu carburant si activitatea supapelor unuia dintre cei trei cilindri in momentele in care nu e nevoie de intreaga capacitate a motorului, asa cum se intampla la viteze de croaziera, cand sarcina motorului este redusa. Tehnologia poate sa dezactiveze si sa reactiveze un cilindru in 14 milisecunde – de 20 de ori mai rapid fata de timpul de care are nevoie o persoana sa clipeasca – pentru a oferi instantaneu un nivel complet al performantelor atunci cand e nevoie de acest lucru.

Motorul construit din aluminiu beneficiaza, de asemenea, de o galerie de evacuare integrata care imbunatateste eficienta, ajutand motorul sa atinga mai rapid temperatura optima de functionare si care pune la dispozitie mai rapid cuplul micsorand distanta pe care gazele de evacuare trebuie s-o parcurga intre cilindri si turbocompresor. Tehnologia de filtrare a particulelor, care reduce emisiile generate in urma arderii carburantului, va face si ea parte din pachet.

A doua generatie Fiesta ST, care iese in curand din productie, dezvolta 182 CP si 240 Nm (290 Nm in overboost) dintr-un motor turbo pe benzina de 1,6 litri (0-100 km/h in 6,9 secunde). Exista si o versiune de 200 CP (290 Nm) a Fiesta cu acest motor, produsa ca serie speciala (Fiesta ST200), ce atinge 100 km/h in 6,7 secunde.

Drive Modes

Modurile selectabile de pilotaj vor adauga mai multa versatilitate noii generatii Fiesta ST, permitandu-le soferilor sa optimizeze experienta la volan.

  • In modul Normal, setarea motorului, controlul tractiunii, sistemul de control electronic al stabilitatii (ESC), pachetul Electronic Sound Enhancement (ESE), sunetul evacuarii si servodirectia asistata electronic (EPAS) sunt configurate pentru a oferi un raspuns natural si un sentiment de legatura cu masina.
  • In modul Sport, setarea motorului si raspunsul pedalei de acceleratie sunt mai acute, iar configurarea sistemului EPAS este ajustata pentru a oferi mai mult feedback si un control mai fin pentru sofatul sportiv pe sosea. Valva activa se deschide, iar ESE este adaptat pentru a intensifica sunetul sportiv al evacuarii si al motorului in habitaclu.
  • In modul Track, toate sistemele dinamice ale masinii sunt setate pentru atingerea unor timpi-record pe turul de circuit, controlul tractiunii este dezactivat, iar interventiile sistemului ESC sunt relaxate pentru a facilita rularea utrasportiva pe pista.

Sasiul agil pregatit de Ford Performance va fi sprijinit de o versiune imbunatatita a tehnologiei de control vectorial al cuplului, care imbunatateste tinuta de drum si reduce subvirarea franand roata fata de pe interiorul virajului in momentul abordarii acestuia, spune Ford. Pachetul ESC cu trei moduri de functionare ii va ajuta pe soferi sa aleaga intre o interventie completa a sistemului, un mod permisiv cu interventii limitate si o dezactivare completa.

Personalizare la un nivel superior

Noua generatie Fiesta ST va oferi mai multe optiuni de personalizare decat pana acum. Clientii vor putea alege dintr-o gama larga de elemente estetice care personalizeaza levierul cutiei de viteze, volanul, manerele usilor si zona decorativa de pe plansa de bord, selectand dintr-o lista de pachete de stilizare distinctive.

Interiorul ergonomic al lui Fiesta ST va oferi scaune Recaro cu sprijin lateral ridicat si un volan cu zona inferioara tesita. Optiunile disponibile pentru nuantele exterioare vor include noua culoare Liquid Blue, Fiesta ST fiind disponibila impreuna cu jante de 18 inch dezvoltate exclusiv pentru acest model.

Sistemul de comunicare si divertisment SYNC 3 le va da ocazia posesorilor lui Fiesta ST sa controleze pachetul audio, navigatia si telefoanele inteligente prin utilizarea unor comenzi vocale conversationale simple. Compatibil cu Apple CarPlay si Android AutoTM, SYNC 3 este ilustrat pe touchscreen-uri „plutitoare” (aparent neincastrate in bord) cu diagonale de pana la 8 inch inspirate din lumea tabletelor si care pot fi operate prin gesturi familiare precum pinch si swipe.

citeste AICI toate stirile legate de Salonul Auto de la Geneva 2017

Lasa un comentariu