Acasa Romania VIDEO: Uneori moartea pe sosele poate sa arate cam asa, iar purtarea “nenorocitei” centuri de siguranta n-ar strica deloc

VIDEO: Uneori moartea pe sosele poate sa arate cam asa, iar purtarea “nenorocitei” centuri de siguranta n-ar strica deloc

de Adrian Mitrea

Accident Podu Ros Iasi (sursa - bzi.ro)

Un accident mortal surprins de camerele de supraveghere in Iasi arata cat de mica este uneori distanta dintre viata si moarte. Atentie: Imaginile din timpul accidentului si inregistrate ulterior sunt socante! Aparent, ambele victime ale acestui cumplit accident rutier, nu purtau centura de siguranta – cel mai eficient sistem de siguranta existent in orice masina.

O masina Dacia Logan de culoare rosie/visinie porneste de la semafor, aparent pe culoarea verde a acestuia, patrunde in intersectie pentru a vira, regulamentar, la stanga, iar in acel moment un Audi A4 care circula cu viteza mare pe linia de tramvai patrunde in intersectie si loveste din plin Dacia Logan, fix in portiera soferului.

Accidentul a avut loc in Iasi, in data de 4 februarie 2017, in zona Podu Ros.

Masina Dacia Logan era condusa de o femeie de varsta a doua, iar in dreapta se afla sotul acesteia, avad si el o varsta apropiata. Modelul Audi A4 era condus de barbat de 30 de ani.

Pe victime nimeni si nimic nu le mai poate aduce inapoi. Cu pretul vietii lor, sa analizam imaginile si sa vedem ce putea fi facut pentru ca tragedia sa fie mai mica sau chiar inexistenta. Sa ne punem in locul celor implicati direct.

In primul rand, nu conduceti cu viteze foarte mari in oras si nu treceti pe culoarea rosie a semaforului! Actul soferului cu Audi intra, din punct de vedere moral (cel putin), la categoria “comportament criminal”. Una este sa virezi la dreapta pe rosu, cu viteza mica, avand verde intermitent. Sau chiar rosu, na! Alta este sa intri ca o ghiulea, pe rosu, intr-o intersectie. Sper ca, daca cineva care a facut asta vreodata citeste aceste randuri, sa-i multumeasca lui Dumnezeu ca este inca in viata si ca n-a omorat pe nimeni. Si sa nu mai faca asa ceva niciodata in viata lui!

Acum victimele. Din imaginile filmate de martorii oculari, aparent, niciuna dintre victime nu purta centura de siguranta. Incepand cu 0:35 se poate vedea cum femeia de la volan este efectiv imprastiata pe bord, iar barbatul din dreapta are o mana scoase pe geam (in urma impactului), iar pe haina lui deschisa la culoare nu se vede urma de centura de siguranta.

Soferita probabil ar fi murit oricum, impactul fiind foarte violent. Dar pasagerul din dreapta avea unele sanse sa scape, ce-i drept, ranit, din acest accident cumplit. Centurile de siguranta le-ar fi retinut corpurile pe pozitie.

In prima faza a accidentului, femeia n-a fost lovita doar de “un criminal cu Audi”. A fost lovita si de corpul sotului ei din dreapta – si el tot un “criminal” care, prin nepurtarea centurii de siguranta, a devenit inca o forta care si-a strivit sotia intre botul unui Audi si propriul lui corp.

Apoi, in urmatoarea faza a accidentului, soferita, probabil deja moarta, a devenit si ea “un proiectil uman” care si-a strivit sotul intre propriul ei corp si un Citroen C4 in care Dacia Logan a fost proiectata.

Este important sa intelegem, o data pentru totdeauna, ca purtarea centurii de siguranta este obligatorie. Si ca poate salva vieti.

Am publicat in trecut si niste clipuri filmate in taxi-uri, in SUA, cu dinamica unui accident. Cat de neputinciosi suntem in masina, daca nu suntem “legati” cu centura. Priviti clipurile din acest articol si luati aminte. Daca nu le-ati vazut atunci, cand le-am publicat prima oara, uitati-va acum.

Personal vad zilnic, in trafic, astfel de oameni, vii, gata sa fie morti in orice clipa. Sunt femei, barbati, tineri si batrani, soferi sau pasageri. Adesea vad si copii. Stau cu nasul lipit de geam, pe locurile din fata sau din spate, miscandu-se zeci de centimetri inainte si inapoi la fiecare frana si acceleratie. Miscarea lor – generata in primul rand de prostia si ignoranta parintilor – nu este altceva decat un pendul al mortii, gata sa fie oprit pe veci chiar si in cel mai mic accident rutier.

Conduceti in siguranta! Si nu fiti prosti!

Lasa un comentariu