Acasa Dacia Dacia a produs la Mioveni jumatate de milion de motoare Energy TCe 90

Dacia a produs la Mioveni jumatate de milion de motoare Energy TCe 90

de Adrian Mitrea

Motorul pe benzina TCe 90 (sursa - Renault)

Uzina Mecanica si Sasiuri Dacia a produs la Mioveni 500.000 de motoare turbo pe benzina de 0,9 litri Energy TCe 90 – propulsor ce echipeaza modele precum Logan, Logan MCV, Sandero, Sandero Stepway, Clio si Twingo. Circa 80% dintre cele 500.000 de propulsoare au mers la export, a anuntat Grupul Renault Romania.

„Este un motor fabricat in Romania: o mare parte dintre piesele integrate – carterul de distributie, semela, capacul chiulasa, carterul cilindri, capacul palier, volanta si arborele cotit – sunt realizate la Dacia”, a declarat Philippe Nottez, directorul Uzinei Mecanica si Sasiuri, intr-un comunicat de presa.

Motorul Energy TCe 90 se mai fabrica si in uzina Renault din Valladolid, Spania.

Uzina din Mioveni a fost prima uzina din cadrul Grupului Renault, la nivel mondial, care a produs acest motor, incepand din iulie 2012. In prezent, linia de fabricatie este adaptata pentru o capacitate de 450.000 de unitati pe an, potrivit lui Nottez.

Propulsorul TCe 90 are trei cilindri, o capacitate de 898 cmc si distributie pe lant. El cantareste cu 15 kg mai putin decat un motor natural aspirat de putere echivalenta. TCe 90 asigura reprize si acceleratii suple si energice, imbinand placerea de a conduce cu un consum scazut de combustibil. Nivelul emisiilor de CO2 este cuprins intre 112 si 115 g/km, in functie de model.

Intinsa pe o suprafata de 18 hectare, Uzina Mecanica si Sasiuri Dacia este cea de-a doua uzina situata pe platforma industriala de la Mioveni (alaturi de Uzina Vehicule Dacia) si prima uzina mecanica din cadrul Grupului Renault in lume din punct de vedere al diversitatii proceselor.

Uzina are 3.900 de angajati, dintre care 27% femei.

In cele patru departamente de fabricatie ale uzinei sunt produse piesele brute din aluminiu, se asambleaza motoarele si cutiile de viteze, se monteaza puntile fata si spate, osiile si cadrele GMP (grup moto propulsor) pentru vehiculele din gama Dacia, Renault si Nissan asamblate la Mioveni si in alte uzine din lume. Uzina din Romania foloseste sistemul de productie comun uzinelor din cadrul Aliantei Renault-Nissan, Alliance Production Way (APW).

Mai jos poti vedea cum suna si cum accelereaza motorul TCe 90 pe Dacia Sandero.

Lasa un comentariu