Acasa Evenimente Producatorii si importatorii auto contesta statutul international al expozitiei auto din aprilie, denumita SIAMB

Producatorii si importatorii auto contesta statutul international al expozitiei auto din aprilie, denumita SIAMB

de Adrian Mitrea

Vizitatori Salon Auto (sursa - 0-100.ro)

Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA) din Romania contesta statutul international al expozitiei auto care va avea loc in perioada 4-8 aprilie in Piata Constitutiei din Bucuresti. Denumit Salonul International Auto-Moto Bucuresti (SIAMB), acest eveniment NU este o continuare a Salonului International Auto Bucuresti (SIAB), care a fost tinut in 2003, 2005 si 2007 si a fost „ucis” ulterior de criza.

„Avand in vedere aparitia in peisajul expozitional a unor evenimente cu specific auto, precum si referirile la Salonul International de Automobile Bucuresti (SIAB) care se fac in spatiul media in conexiune cu acesta, dar, mai ales, pentru corecta informare a publicului larg, consideram necesar sa facem urmatoarele precizari:

  • 1. Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA) informeaza publicul larg, precum si profesionistii din domeniul automobilului, ca Salonul International Auto-Moto Bucuresti (SIAMB) NU este o manifestare care se desfasoara sub egida/patronajul Organizatiei noastre si nici nu reprezinta, in vreun fel, o continuare a Salonului International de Automobile Bucuresti (SIAB), organizat in anii trecuti (2003, 2005 si 2007 – n.r.) de catre AMC APIA Expo, in colaborare cu organizatorul Salonului Auto de la Paris (AMC Promotion). De altfel, niciuna dintre aceste organizatii nu are vreo legatura cu SIAMB”
  • 2. Pe de alta parte, trebuie stiut faptul ca, in privinta caracterului international pe care il au saloanele auto binecunoscute in lumea intreaga, acest statut este dat de inscrierea respectivului eveniment in Calendarul oficial al Organizatiei Internationale a Constructorilor de Automobile (OICA), asa cum este si SIAB, organizat sub egida APIA. SIAMB nu face parte din aceasta categorie. Includerea unui salon auto in Calendarul international OICA, se face dupa reguli stricte si numai in urma sustinerii sale de catre organizatia profesionala a industriei de automobile din tara respectiva, membra la OICA (in cazul Romaniei, APIA).

In incheiere, ne exprimam convingerea ca aceste clarificari sunt utile tuturor celor interesati si pasionati (public, mass-media, profesionisti) de fenomenul automobilistic din Romania”, se arata in comunicatul APIA.

In perioada 5-9 octombrie, anul trecut, a avut loc un alt salon auto, Salonul Auto Bucuresti si Accesorii (SAB&A). Nici acesta nu este inlocuitorul oficial al SIAB, insa organizatorii au legaturi istorice cu Salonul Auto Bucuresti (SAB), organizat in anii ’90 de Liviu Radacineanu. Compania organizatoare a SAB&A, Premium Expo, este controlata de Sorin Radacineanu, fiul lui Liviu Radacineanu, cel care organiza SAB in anii ’90.

Ultima editie a SAB a avut loc in anul 2001, iar din 2003 locul acestui eveniment a fost preluat de mai titratul SIAB, organizat o data la doi ani (deci in 2003, 2005 si 2007). In lipsa SIAB din 2007 incoace, Premium Expo a incercat sa organizeze SAB&A in 2009, dar evenimentul a fost anulat pe ultima suta de metri din cauza ca numarul companiilor auto care ar fi vrut sa participe a fost prea mic, iar desfasurarea intregului eveniment nu s-ar fi putut ridica la un nivel acceptabil pentru public si participanti.

SIAB din 2011 a fost anulat, iar activitatea firmei care organiza evenimentul auto (AMC APIA Expo) a fost suspendata. In lipsa evenimentului auto cu titlu international, Premium Expo a organizat SAB&A in perioada 5-9 octombrie 2011.

Cu investitii de zeci de ori mai mici din partea expozantilor decat la alte saloane auto, SAB&A din 2011 a fost expresia vremurilor pe care romanii le traverseaza. Numarul de vizitatori a fost de aproape 25.000, de aproape zece ori mai mic decat la ultima editie a SIAB, organizata in 2007. Unii dealeri auto s-au hotarat pe ultima suta de metri sa participe, iar altii au decis sa renunte tot in ultimul ceas. Vremea n-a fost favorabila nici ea, iar hangarele de la Romaero au purtat aceleasi probleme ca in trecut: frig, tavan prin care apa a picat pe masini si pe capetele vizitatorilor.

Noul eveniment aparut in peisaj, SIAMB, se va tine in perioada 4-8 aprilie in Piata Constitutiei, in niste corturi. Organizatorii au declarat ca titulatura „internationala” a SIAMB este data de faptul ca la eveniment pot expune atat companii romanesti, cat si din afara tarii.

La SIAMB pana acum si-au confirmat participarea Opel Romania, ca reprezentant oficial al marcii pe plan local, precum si dealeri Chevrolet, Volvo (Primus Auto) si Mercedes-Benz (Autoklass). Singura noutate absoluta este noua generatie Mercedes-Benz Clasa A, iar in rest ceilalti expozanti anuntati vin cu modele deja disponibile in showroom-uri pentru vanzare in Romania.

Lasa un comentariu