Acasa Romania Formarea formatorilor: 1.000 instructori auto vor beneficia de cursuri de conducere defensiva in 2017

Formarea formatorilor: 1.000 instructori auto vor beneficia de cursuri de conducere defensiva in 2017

de Adrian Mitrea

Sofer (sursa - BMW)

Problema sigurantei rutiere porneste inca de la primii ani de scoala, iar o piatra de hotar importanta este formarea conducatorilor auto in scolile de soferi. Pentru ca majoritatea instructorilor auto din Romania nu au facut niciodata cursuri de conducere defensiva, Academia Titi Aur (ATA) lanseaza campania “Viata e a ta” prin care isi propune sa formeze 1.000 de instructori auto in 2017, pentru ca, la randul lor, acestia sa instruiasca mai bine viitorii soferi. Cinci oameni mor in Romania in fiecare zi in accidente rutiere, iar 27% dintre accidentele rutiere grave sunt provocate de soferi tineri.

Problema formarii corespunzatoare a soferilor nu este noua in tara noastra, dar cum nici instructorii auto nu au de cele mai multe ori notiuni de conducere defensiva, nu este de mirare ca Romania se bate cu Bulgaria pentru primul loc in Europa in ceea ce priveste numarul de morti din accidente rutiere raportat la numarul de locuitori.

Soferii tineri sunt “oile negre” din trafic, ei fiind implicati in de doua ori mai multe accidente decat soferii care au peste 30 ani.

Cel mai grav este ca soferii nu constientizeaza ce li se poate intampla in cazul unui accident, iar de aici apare subevaluarea riscurilor, care merge mana in mana in cu supraevaluarea abilitatii de a conduce o masina.

Prin formarea a 1.000 de instructori auto in 2017, derulata prin campania “Viata e a ta”, Academia Titi Aur isi propune sa instruiasca formatorii soferilor de maine, pentru a actiona cat mai aproape de radacina formarii viitorilor conducatori auto.

In perioada ianuarie-martie 2017 va fi realizat un suport de curs special si se va face inscrierea instructorilor direct pe site-ul campaniei.

Din aprilie pana in noimebrie 2017 vor fi specializati si atestati, in cadrul campaniei, instructori auto din toata tara (fie la Academia Titi Aur, fie prin ajutorul Unitatii Mobile ATA).

Banii pentru aceasta campanie vin de la sponsori si din redirectionarea impozitului pe profit al firmelor.

Fiind vorba despre o campanie sociala, pana la finele anului 2016, conform art. 21 din Codul Fiscal, firmele pot directiona 20% din impozitul pe profit catre Asociatia LIKE Bucharest – o actiune lipsita de costuri, fiind vorba despre un impozit care oricum se plateste catre stat. Campania “Viata e a ta” se deruleaza prin Asociatia LIKE Bucharest.

Actiunea este salutara, data fiind importanta majora pe care o are actiunea pentru viitorul sigurantei rutiere din Romania.

La varsta de 20 de ani, un sofer de sex masculin este de 6 ori predispus sa produca un accident decat un sofer de sex feminin.

De altfel, se remarca o oarecare constanta in ceea ce priveste riscul de accident pentru soferii de sex feminin pe plaja de varsta 20-30 ani.

In schimb, pentru soferii de sex masculin riscurile scad cu 20% la 30 de ani, fata de momentul cand aveau 20 de ani, dar raman in cotinuare mult mai periculosi decat femeile (risc de de 4-5 ori mai mare).

Printre cauzele principale ale accidentelor se numara viteza neadaptata la conditiile de drum (26,9%), neacordarea prioritatii pentru pietoni (8,6%), neacordarea prioritatii pentru vehicule (7,3%), depasirea neregulamentara (6%), traversarea neregulamentara (5,5%), nerespectarea distantei dintre vehicule (5,1%).

Lasa un comentariu