Problema semafoarelor din București pare să fi fost recunoscută public în seara zilei de 29 Decembrie 2018, într-un anunț oficial prin care Primăria Capitalei reclamă accesări ilegale ale sistemului de semaforizare în zilele de 28 și 29 Decembrie. Un caz din 17 Decembrie arată că problema este veche cel puțin de atunci, iar semaforul cu pricina – din Piața Constituției – n-a fost readus la parametri normali de funcționare nici la 12 zile după reclamație. Mai mult, în noaptea în care Primăria Capitalei a recunoscut problema semafoarelor din București, de la Dispeceratul Integrat de Urgență al Primăriei Capitalei (care se ocupă de probleme edilitare, inclusiv semafoare) am primit replica: „E o prostie!… Semafoarele funcționează…”.
În comunicatul transmis presei de către Primăria Capitalei se face referire la un singur semafor, din zona Titan, asupra căruia Administrația spune că a intervenit prompt, evitând astfel producerea de accidente grave. Problemele sunt, însă, mai vechi și au fost ignorate, chiar dacă au fost reclamate.
Spre exemplu, semaforul din Piața Constituției care dirijează traficul (auto și pietonal) în punctul în care Bulevardul Unirii întâlnește Bulevardul Libertății, funcționează incorect cel puțin din data de 17 Decembrie 2018, seară în care a avut loc și un accident minor, iar defecțiunea semaforului a fost raportată. La 12 zile de la incident semaforul încă funcționează defectuos și așa a funcționat în fiecare zi de atunci, punând în pericol mai ales pietonii.
Toate detaliile sunt mai jos.
Practic, semaforul pentru pietoni trece din verde direct în roșu. Lipsește faza verde-intermitent care anunță pietonii că prioritatea de trecere pentru ei urmează să înceteze. Astfel, pietonii sunt surprinși pe trecere direct de culoarea roșie a semaforului. Șoferii primesc verde exact în momentul în care la pietoni se face roșu.
Problema este agravată de faptul că șoferii privesc spre semafor, iar unii demarează fără să-și readucă privirea pe carosabil înainte să pună mașina în mișcare.
La acest semafor oprești, ca șofer, doar dacă vrei să virezi la stânga. Așadar, pietonii care vin din dreapta pot fi luați pe capotă de șoferii care păstrează privirea în stânga la plecarea de pe loc.
Exact așa s-a întâmplat și în cazul incidentului din 17 Decembrie 2018.
Incidentul / Accidentul
În seara zilei de 17 Decembrie am decis să merg cu logodnica și părinții în Târgul de Crăciun din Piața Constituției. Părinții mei mergeau la braț, pe trecerea de pietoni, pe verde. Semaforul s-a făcut roșu brusc, direct din verde. Ei se aflau la jumătatea trecerii. Fix în acel moment șoferii au primit verde. O șoferiță cu un Opel Insignia maro a demarat energic, chiar în momentul în care a primit verde, iar părinții mei se aflau în dreptul mașinii sale.
Tatăl meu, fiind cel mai apropiat de botul mașinii, a fost împins și dărâmat pe asfalt. Mama a rămas în picioare pentru că a reușit să facă un pas în lateral. Eu și logodnica eram câțiva pași în spatele părinților.
Ce s-a întâmplat, de fapt? Șoferița a plecat de pe loc uitându-se la semaforul din stanga ei, fără să coboare privirea în fața mașinii sale. Mulți șoferi pornesc așa la acel semafor, dată fiind poziția acestuia și singura direcție de urmat când se face verde: la stânga.
Tatăl meu a fost luat pe capotă între sigla mașinii și farul stâng, apoi a căzut pe asfalt. Niște turiști străini au început să strige și să fluiere ca s-o facă atentă pe șoferiță. Aceasta a oprit. În sprijinul tatălui meu am sărit noi, ai familiei, turiști și un jandarm. L-am ridicat și l-am condus pe partea cu Târgul de Crăciun.
Jandarmul i-a strigat șoferiței să staționeze undeva cu mașina, până se lămurește situația. Ea a deschis geamul și a strigat că a plecat pe verde, iar tatăl meu a trecut pe roșu. Tehnic avea dreptate.
În șocul momentului și liniștiți că aparent s-a terminat cu bine incidentul n-am apucat să notăm numărul de înmatriculare al mașinii. Șoferița nu a oprit mai mult decât secundele în care l-am îndepărtat pe tata din fața mașinii, iar post-eveniment n-a coborât să vadă ce s-a întâmplat cu omul pe care tocmai l-a dărâmat.
Tata s-a resimțit un pic după incident, dar a susținut că n-are nevoie de spitalizare și nici de o vizită la ambulanța din Piața Constituției pe care ne-a indicat-o jandarmul.
Am vizitat Târgul de Crăciun, iar la plecare am studiat semaforul cu atenție. Am văzut că funcționează incorect și am înțeles cum s-a produs incidentul.
Raportarea semaforului defect
Timp de 15 minute după aceea am căutat telefoane de contact de la Serviciul Semafoare, Poliția Rutieră, Brigada Rutieră, etc… Operatorii cu care am vorbit și-au declinat responsabilitatea sau pur și simplu n-am dat de nimeni la numerele de telefon indicate de unii sau alții. Din păcate istoricul convorbirilor Orange nu arată și numerele pe care le-am apelat, dar la care n-a răspuns nimeni, ci doar pe cele la care am reușit să vorbesc cu cineva.
În cele din urmă, după 15 minute de încercări în a reclama problema, am ajuns la 112. Le-am transmis că nu am o urgență, dar că este o situație importantă, cu potențial periculos, dat fiind fluxul mare de vizitatori la Târg.
Reclamația a fost înregistrată. Apelul la 112 a durat 5 minute și o secundă. L-am inițiat Luni, 17 Decembrie 2018, la ora 22:02. Atunci consideram că este un simplu semafor defect, nu o mână criminală.
Mai multe zile la rândul am trecut prin acel loc. Semaforul a funcționat defectuos de fiecare dată când am trecut pe lângă el.
În seara zilei de 29 Decembrie 2018, pe la 22:30, la 12 zile de la incident, am citit știrea despre problemele semafoarelor din București pe HotNews.ro, Digi24 și MEDIAFAX. Imediat m-am urcat în mașină și am vizitat semaforul pe care-l știam cu probleme. Și pe care l-am raportat cu 12 zile în urmă. Și acum funcționa la fel de prost.
L-am filmat (vezi video), am oprit o patrulă Poliția Locală (Dacia Duster B 700 WPX) și le-am arătat problema. Au constatat, m-au legitimat și mi-au înregistrat reclamația. Era ora 23:50, 29 Decembrie 2018.
Apoi, la 00:05 (30 Decembrie 2018) am oprit un echipaj de Poliție (Volkswagen Polo MAI 44186) pe care l-am întâlnit pe Bulevardul Națiunile Unite, în apropierea intersecției cu semaforul defect. Le-am explicat și lor situația. I-am rugat să fie atenți și la alte semafoare din București pentru că nu știm cât de extinsă sau de gravă este problema. Mi-au mulțumit, au spus că nu știau de problemele anunțate de Primăria Capitalei. Le-am arătat articolele din presă pe telefon.
- Primăria Capitalei reclamă accesări ilegale ale sistemului de semaforizare. A fost depusă plângere penală
- Primăria Capitalei: Sistemul de semaforizare a fost accesat ilegal. S-a depus plângere penală
- Situaţie cu potenţiale consecinţe GRAVE. Pe parcursul a două zile, semafoare din Bucureşti au fost dirijate de necunoscuţi. Primăria Capitalei, panicată, cere anchetă penală
Am ajuns acasă, iar în timp ce scriam acest articol am sunat și la Dispeceratul Integrat de Urgență al Primăriei Capitalei, la numărul 0800 800 882. A fost și primul număr pe care l-am apelat în noaptea zilei de 17 Decembrie 2018. Fără succes, atunci.
Acum am întrebat-o pe doamna dispecer dacă știe de problemele anunțate de Primărie. Redau conversația din memorie:
- Adrian Mitrea: Bună seara! Vă sun pentru problema cu semafoarele anunțată de Primărie…
- Dispecer: Aaaa, eiii… asta este o prostie! Semafoarele funcționează!…
- Adrian Mitrea: Dar știți ce zic nu? Problema cu semafoarele…
- Dispecer: Da, da… dar nu e adevărat!
- Adrian Mitrea: Bine, cum ziceți… Eu v-am sunat să vă spun despre un semafor care funcționează incorect, în Piața Constituției…
- Dispecer: Așa… cum adică incorect?
- Adrian Mitrea: Păi la pietoni se face roșu, direct din verde. Nu mai are faza în care clipește verdele… intermitent. Și la mașini se face verde instant.
- Dispecer: Aaa, păi poate are becul ars…
- Adrian Mitrea: Bine, doamnă, cum spuneți dumneavoastră…
- Dispecer: Dar spuneți unde este, totuși, să vă înregistrez reclamația…
I-am dat numele meu, numărul de telefon, adresa semaforului. Este clar că pentru acest dispecer un bec ars al unui semafor n-ar fi o problemă așa de mare, deși e clară importanța lui pentru siguranța tuturor participanților la trafic! Și las la o parte faptul că n-a priceput explicația despre funcționarea defectuoasă a acestui semafor din Piața Constituției.
Până la lămurirea problemei cu semafoarele din București fac un apel la toți participanții la trafic să fie mult mai prudenți, indiferent că sunt șoferi, pietoni sau bicicliști. E clar că nimeni n-are idee despre amploarea sau gravitatea situației semafoarelor din Capitală.
Și chiar și în cazul în care au existat reclamații din partea cetățenilor sunt șanse mici ca ele să fi fost 1) centralizate și 2) luate în serios.
8 comentarii
Probleme la acelasi semafor au fost ignorate cu lunile si inainte de acest incident: https://claudiu.blog/politie-degeaba
Mulțumesc pentru semnalare!
Mi s-a întâmplat de cel puțin 2 ori să se facă roșu brusc pe trecere și am zis că sunt eu nebun că am avut ghinion să prind verdele prea spre final, dar parcă era prea ciudat că se întâmpla așa brusc. Aș depune și eu reclamație dar nu mai știu care e situația acum. Mi s-a întâmplat acum vreo 2-3 săptămâni pe la Ștefan cel Mare dar nu țin minte exact semafoarele cu pricina.
Îmi pare rău să aud! Poate ai ocazia să treci iar prin zonă și să analizezi. Dacă o faci, te rog să-mi spui aici oa comentarii unde este acel semafor. E incredibil ce se întâmplă în acest oraș!
Tranzitez de foarte multa vreme zona respectiva si semaforul indicat de tine (in Piata Constitutiei) functioneaza asa de multi ani. Nu este o problema punctuala aparuta acum recent. Fie este vreo limitare tehnica fie intradevar o problema.
Doamna asta care este dispecer e desprinsa parca direct din Kafka:
Cum adica are becul ars si de-aia nu clipeste? Pai si cand lumineaza continuu pe verde, nu mai e ars?
Cum ii angajeaza pe astia la dispecerat? Cred ca orice om cu un coeficient de inteligenta mai mare decat 30, intelege ca nu este o problema de bec (nu ca becurile arse n-ar fi si ele o problema…)
PS: Si in Piata Victoriei era o problema de aceeasi natura, cu semaforul din centrul intersectiei. Cand vii dinspre Muzeul Antipa inspre Calea Victoriei (sau invers) ca pieton, esti surprins de masinile care vin dinspre Iancu de Hunedoara sau dinspre Romana. Spun ca era pentru ca nu stiu daca s-a rezolvat… Acum vre-o cateva saptamani inca se intampla prostia asta. Am fost in situatia descrisa, de mai multe ori.
S-a facut verde si a plecat soferul fara sa se uite in fata… chestia asta mi se pare extraordinara… nu semaforul aiurit… E plin bucuresitul de birjari din astia care conduc cu ochii in curul celui din fata sau in telefon…
Un articol foarte luuung dar absolut inutil!
Daca noi, bucurestenii, am fi dorit – intre multe altele – semafoare functionale, atunci categorica ca nu am fi pus-o la Primaria Capitalei taman pe stirista Varanului! Dar noi am ales-o pe Firutza! Punct.