Acasa Dacia Dana Oprisan, sefa resurselor umane ale Grupului Renault Romania: Numarul de angajati actual, 16.000, este optim

Dana Oprisan, sefa resurselor umane ale Grupului Renault Romania: Numarul de angajati actual, 16.000, este optim

de Adrian Mitrea

Dana Oprisan (sursa - Renault Romania)

Numarul de angajati pe care Grupul Renault Romania il are in prezent, 16.000, este optim, a declarat pentru 0-100.ro Dana Oprisan, directorul de resurse umane al companiei, ceea ce inseamna ca tehnologizarea si robotizarea uzinelor Dacia nu va duce la concedieri. In egala masura inseamna ca Grupul Renault Romania nu va face prea multe noi angajari intr-un orizont de timp scurt si mediu, si, totodata, inseamna ca Renault-Dacia nu va mai fi cel mai mare angajator din industria auto romeasca, urmand sa fie depasit de grupul auto german Continental, care are un plan de recrutari si angajari mult mai agresiv, cu circa 1.000 persoane noi pe an.

„Global vorbind cred ca este un numar optim pentru ca am trecut prin diverse faze de transformare care ne-au permis sa optimizam fiecare business. Acum putem vorbi despre evolutii din punctul de vedere al numarului, sau, dimpotriva, de reorientari catre alte meserii. Avem sansa de a lucra intr-o companie care are un lant complet in Romania, incepand cu inginerie, fabricatie, iar asta permite construirea unor parcursuri de cariera si in trasvers, nu numai in acelasi perimetru. Ca sa rezum, as zice ca este un numar optim acest 16.000, cu plusuri si minusuri, pastrand relativ constant volumul de angajati”, a spus Dana Oprisan, pentru 0-100.ro, dupa evenimentul numit „Gala Diversitatii„, tinut joi, 15 septembrie, la Pitesti.

Prin aceasta gala le sunt recunoscute meritele angajatilor, intr-un cadru festiv, fiind nominalizati si premiati angajati mai tineri sau mai batrani, romani, marocani si japonezi, femei si barbati si persoane cu un anume handicap dobandit (care prefera sa munceasca in continuare).

„Am inceput aceasta initiativa a galelor de succes prin organizatia Women @ Renault, care isi doreste sa fie sanse egale, oportunitati egale, indiferent de genul pe care il au salariatii nostri. Insa, tinand cont de axele pe care le avem noi pe partea de diversitate, ne-am dorit sa facem lucrurile din ce in ce mai complexe si sa aducem in atentia tuturor si celelalte categorii”, a explicat Dana Oprisan transformarea evenimentului din anii trecuti, „Gala Femeilor de Succes”, in „Gala Diversitatii”.

Revenind la numarul de angajati, Grupul Renault Romania are in prezent cu peste 2.000 de angajati mai putin fata de anii de varf, dar chiar si asa mentine o forta de munca numeroasa: 16.000 angajati. Transformarile prin care a trecut compania au presupus, si presupun in continuare, mai multi roboti in uzina Dacia, ceea ce, in teorie, ar urma sa scada si mai mult numarul de angajati. Renault Romania a ales o tranzitie lina si o realiniere de business discreta, fara sa apeleze la concedieri. In schimb, a recrutat mai putini oameni, iar angajatilor mai in varsta le-a fost propus un pachet de pensionare anticipata, cu o serie de beneficii. Cei mai multi au ales sa se retraga din activitate anticipat. Cu toate acestea, plecarile voluntare nu sunt fortate de companie.

Angajati Dacia (sursa - 0-100.ro)

„Un salariat, chiar daca este aflat spre sfarsitul carierei, daca isi face treaba foarte bine, este recunoscut, este la fel de interesant pentru noi din punct de vedere al business-ului. Avem o mare deschidere in a gasi cea mai buna solutie in functie si de dorinta lor. Este foarte important sa-ti cunosti colaboratorii, sa-ti cunosti salariatii si sa stii ce vor si ce pot”, a spus Dana Oprisan.

Fata de primii ani ai Renault in Romania angajatii sunt acum mai deschisi la ideea de cariera, au avut numeroase experiente internationale, iar mediul de lucru nu mai este atat de ermetic, lucrand laolalta angajati tineri si batrani, femei si barbati. Totodata, compania este mai bine organizata si are oameni mai valorosi.

„Cred ca acum vorbim de o mai buna organizare, care tine de modelul de business pe care-l avem acum. Investitiile Grupului Renault in Romania se vad nu numai in cifre, ci si in oamenii pe care ii avem in organizatie. As spune ca oamenii sunt mai dornici in a-si construi o cariera. Poate ca inainte erau motivati in a-si face treaba bine in postul in care erau la momentul respectiv. Acum vad o dorinta mai mare in avea un parcurs de cariera. Cred ca experientele internationale pe care le-au trait – pentru ca multi dintre colegii nostri au beneficiat de asfel de oportunitati, indiferent daca vorbesc despre operatori sau despre manageri – au fost si ele un lucru foarte important. Vad o mai buna mixitudine a generatiilor. La inceput era un mediu destul de ermetic, acum lucrurile se dezvolta intr-un sens bun, fiind foarte atractiv si pentru alte generatii, pentru noile generatii de pe piata muncii. Cred ca lucrurile se schimba si se schimba in bine. Procesele se digitalizeaza. Tehnologia pe care o avem noi in cadrul departamentului de resurse umane pentru a gestiona cat mai bine tot ceea ce facem pentru colegii nostri duce si la un nivel de angajament si de motivatie a salariatilor si mai mare”, a declarat Dana Oprisan.

Ea a explicat ca, privind macro, lucrurile s-au schimbat mult in domeniul diversitatii. Daca in urma cu cinci ani in comitetul de management pe tara nu erau decat membri de alta nationalitate, acum gasim preponderent romani. Iar acest nivel de management include si femei.

Cu toate acestea, provocarile din punctul de vedere HR raman, potrivit Danei Oprisan: „Trebuie sa intelegi foarte bine cum evolueaza business-ul. Fie ca vorbim de perimetrul ingineriei, fie ca vorbim de perimetrul fabricatiei, trebuie sa fim la curent cu ce evolutii urmeaza sa aiba loc, pentru a putea raspunde asteptarilor”.

Din perspectiva companiei care ani la randul a fost cel mai mare angajator din industria auto romaneasca, lucrurile se schimba treptat, grupul german Continental avand mari sanse ca, la final de 2016 sau cel tarziu in 2017, sa depaseasca Renault-Dacia din punctul de vedere al numarului de angajati.

Intrebata cum se vede din birourile de HR ale Renault aceasta situatie, Dana Oprisan a raspuns: „Pentru noi este foarte important numarul de salariati pentru ca lucrez in domeniul resurselor umane si automat numarul de oameni este important. Dar, dincolo de cantitate, este importanta calitatea. Si cand vorbesc de calitatea colegilor pe care-i am in acest Grup nu pot decat sa fiu foarte mandra, mai ales ca ma uit la rezultatele a ceea ce produc si ma uit si la contributia in PIB-ul Romaniei. Cred ca avem o contributie mai mare in PIB-ul Romaniei decat cei de la Continental”.

Dincolo de cifre si de transformarile de business desfasurate in ultimii ani, exista si tendinte pe piata muncii de care angajatorii, mari si mici, trebuie sa tina cont. In contextul in care angajatorii se plang despre calitatea pregatirii tinerilor absolventi, discutia despre viitorii angajati si despre tineri se arata interesanta.

„Trebuie sa avem rabdare si sa-i ascultam. Vin cu alte asteptari, cu alta pozitionare. Daca in generatia mea – imi permit sa spun generatia mea ca muncesc de 29 de ani si sunt un pic mai experimentata – aveam o anumita atitudine in fata unui manager… atunci cand ai un manager in fata il respecti pentru ca a capatat acea responsabilitate. Acum sa ne uitam la generatia noua… un manager trebuie sa le castige recunoasterea. Nu mai este suficient sa aiba eticheta de manager. Deci cred ca trebuie lucrat in a intelege aceste generatii. Noi, cand facem interviurile de recrutare, de selectie, pornim de la caracteristicile acestei generatii. In loc sa ma gandesc ca nu sunt buni, incerc sa vad in primul rand cum sunt fata de generatia lor, pentru ca daca ii compar cu alte generatii cu siguranta ca vor fi diferiti. Iar pe mine ma intereseaza sa am oameni diferiti in organizatie. Nefiind diferiti, avandu-i pe toti la fel, n-am mai putea sa avem succes”, a explicat Dana Oprisan.

Cine s-ar fi gandit ca lucrul pe calculator in limba engleza poate deveni o bariera la angajare? Necunoasterea limbii franceze nu este un obstacol pentru a te putea angaja in Renault Romania, ci, surprinzator, alta e problema: incapacitatea de a comunica intr-o limba straina – incapacitate generata de faptul ca limba straina stiuta – de regula engleza – este utilizata mai mult pentru comunicarea scrisa sau pentru a utiliza diverse software-uri, dar mai putin pentru comunicarea interpersonala.

„Din pacate este o generatie care foloseste lucrul in limba engleza foarte mult pe calculator. Folosind-o in scris, nu mai au acele competente verbale in a se exprima. In momentul in care ai o discutie cu un manager din Renault, francez fiind, dar in limba engleza, le e greu sa se vanda. Si automat nu se mai pot vinde la adevarata lor valoare si procesul de recrutare trebuie reluat. Cred ca ii penalizeaza faptul ca nu se pot exprima coerent intr-o limba straina ca sa capteze interesul celui care face selectia. Nu neaparat ceea ce stiu si ceea ce pot, ci modul in care se exprima”, a spus Oprisan.

Tot in ceea ce-i priveste pe tineri, accesul lor in companie se face de regula prin contracte pe perioada determinata, transformate ulterior in posturi permanente.

„Mai avem contracte temporare, atat in zona fabricatiei, cat si pentru tineri. Este acea perioada de cunoastere, si dintr-o parte, si din cealalta. Recunosc ca ne permite si noua confortul de a vedea ce poate acel salariat. Transformarea in contracte pe perioada nedeterminata de cele mai multe ori se face inainte de termen. In general sunt transformate circa 95% dintre aceste contracte temporare in contracte pe perioada nedeterminata”, a declarat Dana Oprisan.

in centrul de design Renault Bucuresti (sursa - HotNews)

2 comentarii

Dumitrescu Maria 29 iulie 2020 - 12:03

Doamna Director ma numesc Dumitrescu Maria din Pitești am depus actele pentru o adeverința la Casa Sindicatelor Mioveni cu nr 22727 din data de11 06 2019 Și de 4 luni sun in continua si mi se spune că adeverința este gata numai ca nu pot sa o ridic ca se afla la Mioveni si din cauza Covid nu este nimeni sa o pot ridica .Va rog foarte mult sa ma ajutati ca imi trebuie la Casa de pensii deoarece am iesit la pensie parțial anticipat.Va multumesc

Reply
Nicolae Nicolae 12 noiembrie 2020 - 09:54

Mă numesc Nicolae Nicolae sunt din comuna Budeasa Arges,in data de 17 10 2020 am lăsat o cerere cu nr.de inregistrare 17916 pentru o adeverință necesară la casa de pensii,am sunat de mai multe ori la responsabili nu am primit nimic.Va rog să mă ajutați.Multumesc frumos.

Reply

Lasa un comentariu