Acasa Curiozitati VIDEO: Un misterios constructor auto isi prezinta planurile si vine cu un concept de masina electrica de 1.000 CP

VIDEO: Un misterios constructor auto isi prezinta planurile si vine cu un concept de masina electrica de 1.000 CP

de Vlad Barza

Faraday Future

Faraday Future, o companie infiintata acum 18 luni si sustinuta financiar de un magnat chinez, a prezentat la targul CES Las Vegas un concept de masina electrica de 1.000 Cai Putere (CP) si promite ca in doi ani va incepe productia la o fabrica din Las Vegas. Anuntul a fost privit cu scepticism de multa lume, mai ales ca in industria auto companiile noi reusesc in general dupa mai multi ani sa inceapa productia.

Compania a fost creata in primavara lui 2014 si acum are 750 de angajati, unii preluati inclusiv de la BMW si Tesla Motors. Despre companie s-a vorbit in ultimele luni, starnind interesul presei faptul ca se stiau putine despre misteriosul startup care promite sa revolutioneze modul in care folosim masinile.

Faraday este sustinuta de un magnat chinez care a lansat un site celebru de video streaming in China si marea promisiune este ca in 2018 va fi gata prima fabrica a marcii, in zona Las Vegas, proiectul urmand sa creeze 4.500 de locuri de munca, dupa investitii de un miliard de dolari.

Primul concept prezentat acum de companie – FFZERO1 – are destul de putine in comun cu realitatea, fiind o masina electrica de 1.000 CP si cu aspect de Batmobil. Ajunge la 100 km/h in sub 3 secunde, viteza maxima este de 320 km/h si modelul este plin de tehnologie. Exista o casca prin care soferul poate primi apa si oxigen, iar la bord sunt prezente si tehnologii de realitate augmentata.

Compania spune ca platforma de productie cu care va lucra este inovatoare datorita modularitatii sporite ce permite folosirea ei pentru mai multe tipuri de caroserie la care si bateria poate fi pozitionata in diverse configuratii.

Pe viitor modelul de business gandit de sefii companiei ia in calcul si masinile care se pot conduce singure, dar si modelul car sharing in care nu trebuie sa existe un anumit proprietar, ci masinile sunt folosite pentru timp scurt, contra-cost, de cei care au nevoie.

Anuntul a fost privit cu scepticism de multi fiindca obiectivele prezentate sunt mult prea indraznete: inceperea productiei in doar doi ani, investitii de un miliard de dolari si posibilitatea de a construi aproape orice tip de model pe un singur tip de platforma.

In plus, Financial Times a scris ca cel insarcinat cu dezvoltarea unor baterii ultra-performante ar fi parasit compania in urma cu trei luni.

Nu este prima oara cand companiile sustinute de chinezi vin cu obiective nerealiste. Acum cativa ani compania chineza BYD sustinea ca poate ajunge producatorul numarul unu mondial in 2025, dar acum are mari probleme.

Ca este greu sa intri in industria auto o dovedeste si parcursul Tesla Motors. Vinde masini de ani buni, are o imagine foarte buna, insa lansarile au fost amanate de diverse provocari de natura tehnica.

Lasa un comentariu