Acasa Piata Auto Porsche Romania anunta incheierea unui an dificil, mai ales pentru dealeri, dar asteapta un 2014 mai bun

Porsche Romania anunta incheierea unui an dificil, mai ales pentru dealeri, dar asteapta un 2014 mai bun

de Adrian Mitrea

(sursa - Volkswagen)

Porsche Romania, cel mai mare importator de automobile de pe plan local, anunta incheierea unui an dificil, mai ales pentru reteaua de dealeri. Numarul acestora a scazut cu sapte unitati intr-un an, iar cazurile de insolventa au crescut cu cinci. Pe de alta parte, Porsche Romania asteapta un 2014 mai bun, cu o crestere de 6,4% a pietei de automobile si 0,8% a pietei de vehicule comerciale, dar asta doar daca programul REMAT va demara in februarie si conditiile economice se vor mentine macar ca in anul care se incheie, potrivit lui Brent Valmar, director general al companiei.

Reteaua de dealeri a Porsche Romania s-a restrans cu sapte unitati intr-un an, de la 93 dealeri in 2012 la 86 dealeri in 2013. Cazurile de insolventa in reteaua de dealeri au crescut de asemenea, de la 14 cazuri (in 2012) la 19 (2013). Numarul de angajati la nivelul importatorului Porsche Romania a scazut de la 775 in 2012 la 738 oameni in 2013. In ceea ce priveste reteaua de distributie, numarul angajatilor s-a redus de la 3.966 la 3.840, in perioada analizata.

Investiile facute in reteaua de distributie a masinilor importate de Porsche Romania se ridica la 117,3 milioane euro (47,5 mil. Euro Volkswagen, 27,8 mil. euro Skoda, 29 mil. euro Audi si 13 mil. euro Seat).

Majoritatea acestor investitii au fost facute din credite, iar declinul abrupt al vanzarilor a rapus financiar dealerii. Porsche Romania spune ca in anul 2002 un distribuitor avea o medie a livrarilor de 230 unitati, iar in 2012 aceasta medie a scazut la 188 unitati. Daca luam in calcul varful din 2007, cand media pe distribuitor era de 669 autovehicule, atunci situatia arata si mai putin roz si este exemplificata de graficul de mai jos.

Medie livrari per distribuitor (sursa - Porsche Romania)

Pentru 2014 Porsche Romania asteapta o crestere a pietei de automobile cu 6,4% si a pietei de vehicule comerciale cu 0,8%, avand ca tinta o cota de piata globala de 25%.

Ponderea persoanelor fizice in vanzari a scazut in 2013, de la 22% anul trecut, la 18% in acest an, restul de 78%, respectiv 82% fiind vanzari realizate catre persoane juridice.

Porsche Romania si Brent Valmar sunt victimele propriilor idei in ceea ce priveste functionarea timbrului de mediu introdus in acest an de Guvern. Ideea Asociatiei Producatorilor si Importatorilor Auto din Romania (APIA), sustinuta puternic de Valmar, a fost ca timbrul de mediu foarte mic pentru masinile Euro 5 si Euro 6 va incuraja atat achizitia de masini noi, cat si a unora rulate, provenite din import, dar cu vechime foarte mica. In dezbaterea publica pentru noua taxa, tinuta la inceputul acestui an, ministrul Mediului, Rovana Plumb, spunea chiar ca analizele Ministerului si cele ale APIA arata ca in afara tarii nu prea mai exista masini foarte vechi, potrivit site-urilor de anunturi auto, astfel ca diminuarea timbrului de mediu pentru masinile foarte vechi nu o sa conduca neaparat la importuri mai mari ale acestora.

Realitatea, prezentata de Porsche Romania dupa 10 luni din 2013, este ca au crescut fix importurile de masini foarte vechi, dupa cum reiese din graficul de mai jos.

Evolutia importurilor de SH dupa vechime (sursa - DRPCIV si Porsche Romania)

„Daca am privi situatia asta intr-un mod egoist ar trebui sa ne bucuram, pentru ca intrarile de masini second hand ale marcilor concernului Volkswagen au crescut. Intrarile de masini second hand au crescut 37,5%, iar marcile concernului Volkswagen au crescut cu 40%. Se inregistreaza cresteri mari atat la Volkswagen, cat si la Audi, si la Skoda si chiar la Seat. In teorie ar trebui sa fie un lucru foarte bun pentru activitatea de aftersales si de distributie pe care o avem in tara, dar de fapt lucrurile stau un pic diferit. Ingrijoratoare este evolutia masinilor vechi si foarte vechi, de peste noua ani de zile. Sunt masini care se afla la sfarsitul vietii, atat in Romania, cat si in Europa de Vest. (…) Sunt masini pentru care activitatea de aftersales se desfasoara adesea intr-o zona necontrolata, uneori intr-o zona nefiscalizata, si au cu siguranta efecte negative asupra varstei medii a parcului auto, asupra industriei producatoare, asupra activitatii de vanzare la vedere a pieselor de schimb si accesorii, asupra sigurantei in trafic si asupra gradului de poluare din ce in ce mai ridicat in zonele urban”, a declarat Brent Valmar, intr-o discutie cu presa.

APIA militeaza pentru renuntarea la programul Rabla din 2015, urmand ca anul 2014 sa fie ultimul in care se tine. Pozitia este sustinuta puternic si de Porsche Romania, care spune ca REMAT-ul si-a perdut din putere si ca vanzarile la nivel de Grup prin acest instrument de achizitie finantat de stat au scazut cu 24,7% in acest an, fata de 2012, la sub 11.000 unitati.

Datele de la Porsche Finance Group Romania arata ca numarul de contracte de finantare a scazut cu 12,8% in primele 11 luni din acest an, fata de aceeasi perioada a anului trecut, reiese din datele prezentate de David Gedlicka, director general al Porsche Finance Group Romania. De asemenea, se observa ca introducerea creditului in Lei ca produs financiar a dus la o crestere a ponderii numarului de credite in numarul total de contracte finantate. Volumul finantat a scazut insa mai mult (-14,9%) decat numarul de contracte, ceea ce inseamna ca pretul mediu platit de un client pentru un autovehicul a scazut.

Situatie Finantare (sursa - Porsche Finance Group Romania)

2 comentarii

Fara Plumb 13 decembrie 2013 - 08:36

Pai din pacate conditiile nu se mentin nici macar asa: carburantul se scumpeste cu 10% ceea ce face masinile in general, si pe cele cu puteri mari in special, mai putin atractive.
Romania se indreapta spre o economie de lumea a treia, in care bicicletele si scuterele sunt mult mai populare.

Reply
gibex 14 decembrie 2013 - 16:18

Urmeaza si impozitul APIA 🙂

Reply

Lasa un comentariu