Acasa Industrie Bosch va investi 77 milioane euro la Cluj, iar Guvernul a confirmat ca va da ajutoare de stat

Bosch va investi 77 milioane euro la Cluj, iar Guvernul a confirmat ca va da ajutoare de stat

de Vlad Barza

Sisteme Bosch (sursa - Bosch)

Bosch va investi 77 milioane euro intr-o fabrica la Cluj, iar Guvernul a anuntat ca va oferi ajutor de stat concernului german, arata un comunicat al Executivului. Bosch va angaja intr-o prima faza 300 de oameni la fabrica din Cluj. Despre investiile Bosch la Cluj s-a vorbit mult in ultimele luni, compania confirmand in trecut faptul ca este interesata de constructia unei noi unitati. Grupul are in Romania trei fabrici si peste 1.100 de angajati.

Emil Boc a discutat cu o delegatie a Grupului german Bosch, condusa de Guenther Gauᅢ, vicepresedinte executiv al diviziei Automotive Electronics.

Reprezentantii companiei au prezentat planurile de extindere a companiei in zona Cluj – unde va fi concesionat un spatiu de 215.000 metri patrati – precum si planurile pentru pregatirea noii investitii, in valoare de aproximativ 77 milioane de euro. Compania estimeaza ca vor fi create, intr-o prima faza, peste 300 de noi locuri de munca.

Directorul general al parcului industrial Tetarom din Jucu, judetul Cluj, Viorel Gavrea, dadea la final de ianuarie ca sigura noua investitie Bosch in Romania, precizand ca este vorba doar de formalitati pana ce afacerea va deveni oficiala.

“Consiliul Judetean (CJ) Cluj a facut unele declaratii in ceea ce priveste acesta noua investitie in momentul in care a fost anuntat acordul pentru achizitionarea de catre compania italiana De’Longhi a facilitatii de productie Nokia din Cluj. Contractul cu Bosch este finalizat, astfel ca asteptam semnarea lui, dupa ce un anumit dosar va fi avizat de Ministerul de Finante”, declara Gavrea intr-o emisiune la postul de televiziune local Transilvania L!VE.

Potrivit directorului parcului industrial Tetarom, Bosch se va instala in parcul Tetarom III, unde a functionat si fabrica Nokia, preluata de italienii de la De’Longhi. Bosch ar urma sa produca componente electronice pentru autovehicule.

Bosch a anuntat pe 1 decembrie 2011 ca va investi 70 milioane euro intr-o noua uzina in Serbia, iar in acel moment se parea ca Romania a pierdut inca o investitie majora.

Grupul Bosch detine la ora actuala investitii in trei orase din Romania (Bucuresti, Blaj si Timisoara), in domeniul distributiei de echipamente si piese auto, echipamente termotehnice si scule electrice, import si distributie electrocasnice si componente pentru industria de masini-unelte, precum si un centru de servicii de externalizare. Aceste puncte de lucru au asigurat 1.135 de locuri de munca in 2010, in crestere cu 21% fata de 2009, iar volumul de achizitii realizat de Bosch in Romania a atins 94 milioane de euro.

Domeniile de competenta ale firmei Bosch Rexroth din Blaj cuprind hidraulica, pneumatica, tehnica liniara si de montaj, comenzi si actionari electrice.

In 2010 Bosch a achizitionat, pentru productia globala, componente de la 45 de furnizori romani in valoare de 94 milioane euro.

Bosch a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri in Romania in crestere cu circa 7% fata de 2010, la circa 172 milioane euro. Dacia reprezinta peste 40% din cifra de afaceri a grupului Bosch in Romania.

Grupul Bosch a inregistrat in 2011 vanzari de 51,4 miliarde euro pe plan mondial, crestere de 8,8% fata de 2010. Efectivele companiei au depasit in premiera 300.000 de oameni, mai ales datorita faptului ca in Europa a angajat peste 10.000 de persoane.

1 comentariu

Ghid 28 ianuarie 2014 - 04:01

Eram convins din prima clipă că în locul lăsat liber de Nokia vor veni alţii să beneficieze de terenul pregătit, oamenii calificaţi. Şi au venit. Întâi DeLonghi cu electrocasnice, apoi Bosch cu componente şi probabil fiecare atrage şi câţiva furnizori mai mărunţi.

Aşa se întâmplă în multe locuri în ţară, dacă autorităţile au avut deschiderea necesară companii private au preluat ca şi continuitate industria tradiţională a locului. Un exemplu reuşit ar fi industria mobilei de la Caransebeş. În general cuvântul cheie îl au autorităţile locale, iar dacă pentru ele cuvântul este spagă, va fi jale pentru aceea zonă.

Reply

Lasa un comentariu