Acasa Romania Statul inacaseaza aproape 100.000 de euro pe zi din taxa de pod de la Fetesti-Cernavoda

Statul inacaseaza aproape 100.000 de euro pe zi din taxa de pod de la Fetesti-Cernavoda

de Adrian Niculescu

Podul de la Fetesti-Cernavoda (sursa - panoramio.com)

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, spune ca incasarile prin punctul de taxare de la podul Fetesti-Cernavoda se ridica la aproximativ 400.000 de lei pe zi (circa 95.000 de euro), bani care pot fi folositi pentru a face „jumatate din deszapezire” si il acuza pe predecesorul sau ca nu a introdus mai devreme aceasta taxa, informeaza MEDIAFAX.

„Incasarile sunt intre 300.000 si 400.000 de lei (circa 70.000-95.000 de euro) pe zi, ceea ce inseamna o suma pe an cu care putem face jumatate din deszapezire. Daca nu o facem cu banii de aici, luam fonduri de la bugetul de stat si nu mai facem zece kilometri de autostrada”, a declaratBerceanu, duminica, la Constanta, unde a participat, alaturi de presedintele Traian Basescu, la o intalnire cu autoritati portuare, la sediul Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta.

El a precizat ca zilele cu cele mai mari incasari nu sunt neaparat cele de la sfarsitul saptamanii, cand lumea se indreapta sau se intoarce de pe litoral, ci in timpul saptamanii, atunci cand trec mai multe camioane prin punctul de taxare de la Fetesti.

„Nu este neaparat un venit mai mare in weekend pentru ca la sfarsitul saptamanii sunt foarte putine camioane si foarte multe masini mici care platesc putin, iar in timpul saptamanii sunt mult mai multe camioane care au taxa mai mare”, a mai spus ministrul Transporturilor, care a precizat ca odata cu introducerea acestui punct de taxare a putut fi observat si traficul catre sau dinspre litoral, inregistrandu-se si cate 30.000 de autovehicule pe zi.

Radu Berceanu l-a acuzat pe fostul ministru al Transporturilor, Ludovic Orban, ca nu a introdus mai devreme acest punct de taxare, sustinand ca astfel Compania Nationala de Autostrazi a pierdut sume importante.

El a mai spus ca „principalii acuzatori” ai acestei taxe nu sunt turistii care merg la mare, ci soferii camioanelor.

„Foarte deranjati nu sunt cei care merg cu autoturisme, foarte deranjati sunt cei de la camioane, nu atat din cauza taxei, ci pentru ca am inceput sa controlam rovinieta, am inceput sa controlam incarcatura, am inceput sa controlam documentele. Pana acum in Romania era nu «land of choice», ci «nobody’s land» din punctul acesta de vedere. Am vazut ca toti care trec in Austria sau Ungaria se reped sa-si cumpere rovinieta, iar la noi avem chiar acolo microbuze de naveta care au rovinieta de o zi”, a afirmat ministrul Transporturilor.

El a sustinut, de asemenea, ca „sunt mai rare perioadele aglomerate in punctul de taxare decat cele neaglomerate” si ca nu se pot face modificari doar pentru niste varfuri de trafic exceptionale.

„Am verificat permanent cam cat timp se sta acolo. Majoritatea timpului nu se sta deloc, e o masina, sunt doua masini, sapte masini, zece masini. Dar sa stiti ca nici nu vom putea vreodata sa dimensionam toate lucrurile pentru niste varfuri exceptionale. O astfel de chestiune nu poate fi dimensionata pentru un varf care apare de patru ori pe vara pentru ca sunt niste costuri mari care nu se justifica.

Eu am fost si in Italia, am fost in Franta, unde am stat si cate doua ore la cate un punct de plata. Se intampla si acolo cand pleaca toti in concediu”, a adaugat Berceanu.

Soferii platesc, incepand din 3 august 2009, o taxa pentru utilizarea podului Fetesti-Cernavoda, cuantumul acesteia fiind stabilit in functie de tipul autovehiculului. Pentru autoturism taxa este de  zece lei.

Lasa un comentariu