Acasa Evenimente Test Drive cu patru modele Skoda 4×4 pe zăpadă și gheață. Cum a fost la Skoda 4×4 Winter Experience în Finlanda

Test Drive cu patru modele Skoda 4×4 pe zăpadă și gheață. Cum a fost la Skoda 4×4 Winter Experience în Finlanda

de Adrian Mitrea

Finlanda e cunoscută pentru Moș Crăciun, pentru reni și pentru faptul că ninge până-n Iunie. Dar și pentru celebrele circuite amenajate pe zăpadă sau gheață, unde mașini produse în toate colțurile lumii sunt testate în condiții dificile de iarnă. Pe unul dintre aceste circuite celebre, situat în Rovaniemi, m-am distrat cu patru modele diferite ale Skoda, toate 4×4, să înțeleg mai bine cum funcționează sistemele și de ce clienții sunt topiți după mașinile cu tracțiune integrală. Ce a ieșit poți vedea în clipul de mai jos, iar specificații tehnice și alte informații utile despre gama Skoda 4×4 poți găsi sub video.


Documente utile:

8 comentarii

Andi 22 mai 2018 - 23:40

In filmare nu se intampla nimic mai presus decat poti face cu un Logan(dotat cu cauciucuri beton) pe acelasi traseu. Sa nu mai vorbim de Duster care probabil e cu cel putin 100-200 de kg mai usor! Test adevarat este in panta de 10-20% cu viraje stranse pe gheata + sleauri. Daca putea…probabil se intampla 🙂

Reply
Adrian Mitrea 22 mai 2018 - 23:42

Siguuuur că da, și cu Matiz făceai toate lucrurile alea!

Reply
Chiar Io 23 mai 2018 - 09:31

Te superi dar te superi degeaba. In afara de mersul de-a latul, nu se vede nimic deosebit in filmare.
Traseul este batatorit, nu pune probleme niciunei masini cu anvelpe potrivite.
Puteau fi si 4×2 masinile ca nu s-ar fi stiut.
Daca s-ar fi mers pe trasee dificile, care sa puna intr-adevar in evidenta sistemul de tractiune, era altceva.

Reply
Adrian Mitrea 23 mai 2018 - 10:10

Nu s-a supărat nimeni.
Chiar în filmare se vede la sprinturi comparative diferența dintre 4×2 și 4×4.
Aceeași diferență se găsește peste tot.
Spre exemplu, în momentele în care am lovit parapetul de zăpadă sigur aș fi rămas acolo cu 4×2, însă cu 4×4 am ieșit (cu greu și fără eliberarea pedalei de accelerație – dacă apuci să te oprești, ieși mult mai greu sau deloc chiar și cu 4×4).

Reply
bancher 23 mai 2018 - 10:18

Nu compara Duster cu Karoq, e diferenta mare intre ele. Poate off road sunt comparabile, insa la confort, insonorizare, demaraj, tinuta de drum, siguranta la volan si placerea condusului Karoq este mult peste Duster.

Reply
dodoi 23 mai 2018 - 04:38

Eu as fi fost curios cum ar fi fost un acelasi model fara tractiune integrala pe acelasi traseu. E, in general, cunoscut ca AWD sau 4WD(4×4) nu ajuta la franare si la tinuta de drum in general (aici ajuta cauciucurile). Inca ceva:
-AWD si 4WD(4×4) sunt lucruri diferite si cred ca skoda foloseste mai degraba AWD. Aici e explicata mai in detaliu diferenta intre AWD si 4WD(4×4) https://www.edmunds.com/car-buying/do-you-need-an-all-wheel-drive-or-four-wheel-drive-car.html si de asemenea avantajele si dezavantajele lor.
– e recunoscut ca specialistii AWD-ului sunt cei de la Subaru. Daca ar fi sa cumpar o masina AWD, Subaru ar fi in capul listei.

Reply
Adrian Mitrea 23 mai 2018 - 09:22

Păi există ce ceri tu în clip. Sunt sprinturi cu Superb și Kodiaq, unele 4×4, altele 4×2. Pe unele bucăți de traseu din cele parcurce n-ar fi avut rost 4×2, sunt pierdere de vreme. Mașina pur și simplu nu merge. E decentă în trafic normal, dar n-ai ce căuta pe circuit de zăpadă/gheață cu FWD sau RWD.
Diferența teoretică între diverse sisteme 4×4/AWD de cele mai multe este o denumire comercială. În cazul de față ai intuit bine, Skoda face mașini AWD, iar incripția 4×4 de pe mașini este o chestiune comercială, așa cu BMW numește sistemul lor AWD… xDrive.
Subaru făceau și ei niște mașini cândva, nu mai sunt singurii care fac AWD bun. Cel de la Skoda mi s-a părut foarte bun, iar și mai bun este xDrive-ul BMW, cu ambreiaje multi disc pe față, central și pe spate – sistem care permite transfer între 0-100% față/spate și între 0-100% stânga/dreapta pe fiecare roată.
Chiar vorbeam cu Hans Joachim Stuck în mașină că vremurile în care doar Subaru și BMW puteau face mașini care să meargă așa repede pe zăpadă au trecut demult. Am tăiat la montaj, dar îți garantez că omul ăsta are super experiență și cred ce spune.

Reply
MiP 1 august 2018 - 01:35

Bmw ? Nu Audi ?
Nici Subaru nu a stat pe loc ci a tot perfectionat sistemul. Dar cum au probleme cu motoarele nu o sa ma apropii de ele …
Quattro la fel … nu a ramas pe loc. A evoluat mult.
Personal consider Quattro ca fiind cel mai eficient.

Reply

Lasa un comentariu