Acasa Tehnologie Google pune masinile autonome in fata unor incercari mai grele

Google pune masinile autonome in fata unor incercari mai grele

de Vlad Barza

Masina autonoma Google (sursa - Google)

Google testeaza de sase ani masini autonome, iar flota a parcurs peste doua milioane de kilometri in insorita Californie. Acum, compania vrea sa vada cum se descurca masinile pe ploaie, dar si in orase unde regulile privind prioritatea sunt diferite, scrie The Telegraph. Masinile capabile sa se conduca singure au multe limitari tehnice, iar prin aceste teste se incearca depasirea lor.

Google a testat masini Lexus RX450h adaptate pentru a fi autonome dar si mici concepte create de companie. Marea parte a testelor s-au facut in Mountain View (California) si in Austin (Texas), dar masinile au mers ziua si doar pe vreme buna, California avand clima excelenta.

Acum, se adauga un nou loc pentru teste, un oras cu clima temperata: Kirkland (Washington). Acolo masinile vor fi testate si pe ploaie, dar si in conditiile unor reguli diferite privind acordarea prioritatii.

Google nu a facut teste pe ploaie, pe ninsoare, pe furtuna sau pe intuneric, insa si in conditii mai grele aceste masini vor trebui sa se poata conduce singure. Senzorii si camerele isi pierd precizia pe conditii meteo dificile, masinile fiind mult mai putin eficiente.

In Kirkland sunt mai multe dealuri si mai multe strazi serpuite, astfel ca masinile vor fi puse la incercare. Google are harti complete ale orasului, iar masinile pot repera nu doar pietoni, ci pot interpreta si gesturile de semnalizare ale ciclistilor.

Google a spus in repetate randuri ca masinile complet autonome sunt cea mai buna solutie pentru a reduce numarul anual de morti din accidente auto. In lume mor 1,2 milioane de oameni pe sosele, din care 33.000 in SUA.

In orice caz, astfel de masini nu vor ajunge prea curand in showroom-uri din cauza ca sunt multe obstacole in calea dezvoltarii lor. Problemele tehnologice pot fi rezolvate, insa mai greu va fi ca aceste masini sa primeasca aprobarea de a circula.

Lasa un comentariu