Acasa Ford Ford va renunta la unele modele si va reduce numarul de angajati din Europa, pentru a face economii anuale de 200 milioane dolari

Ford va renunta la unele modele si va reduce numarul de angajati din Europa, pentru a face economii anuale de 200 milioane dolari

de Vlad Barza

B-MAX in uzina Ford din Craiova (sursa - 0-100.ro)

Ford va demara un program de plecari voluntare in Europa pentru care sunt eligibili 10.300 de salariati ai companiei, asteptarile fiind ca cel putin cateva sute de oameni sa accepte propunerea. Cele mai vizate uzine sunt in Germania si Marea Britanie, fiind foarte probabil ca uzina din Craiova sa nu fie afectata, spune compania. Ford a pierdut peste 3 miliarde dolari intre 2012 si 2014 in Europa, insa anul trecut a revenit pe profit. Unele modele ar putea fi scoase din productie, B-MAX fiind o posibilitate, dat fiind ca livrarile au scazut semnificativ.

Compania va scoate din productie unele modele neperformante si se va concentra pe SUV-uri si pe alte masini cu marje de profit mai mari. Compania nu a spus la ce modele ar putea renunta, insa B-MAX si S-MAX pot fi candidate, dat fiind ca livrarile lor au scazut anul trecut, care a fost unul excelent pentru aproape toate celelalte modele Ford.

Compania spune ca e de asteptat ca uzina de la Craiova sa nu fie afectata de concedieri: „Anuntul facut astazi de Ford cu privire la programele de incetare voluntara a relatiilor de mnca vizeaza 10.000 de salariati ai companiei in principal din Marea Britanie si Germania. Nu ne asteptam ca aceste programe sa afecteze uzina noastra din Craiova. Anuntul de astazi face parte dintr-un plan mai amplu al Ford de a construi un o afacere solida si profitabila la nivel european. De la sfarsitul lui 2012 si pana in prezent, Ford a lansat peste 30 de noi vehicule care au contribuit la cresterea cotei de piata din ultimii doi ani, atingand 10% in anul 2015. Ford va continua sa-si consolideze intreaga gama de vehicule”.

Despre uzina de la Craiova a vorbit intr-un interviu pentru Automotive News si seful Ford Europe, Jim Farley, intrebat ce se va intreba cu uzina care produce cu mult sub capacitate, el a spus ca uzina este o piesa esentiala in operatiunile companiei: „Vom continua sa cautam oportunitati pentru Romania”.

Compania se bazeaza mult pe SUV-uri si asteapta sa vanda un numar record de 200.000 de unitati in Europa anul acesta, in primavara urmand sa fie adus si modelul de mari dimensiuni Ford Edge.

Prin programul de plecari voluntare Ford spera sa economiseasca anual 200 milioane dolari. Compania are rezultate excelente in SUA, dar Europa a fost un punct intunecat, pierderile totalizand 3,1 miliarde dolari intre 2012 si 2014, anul trecut profitul fiind de 259 milioane dolari.

Ford spune ca in acest an va lansa sapte modele noi si/sau cu facelift, printre care Focus RS. Si versiunea cu aspiratii premium Vignale, prezenta acum doar pe Mondeo, va ajunge la cinci modele in 2017.

Ford a vandut in Europa 1,47 milioane masini anul trecut, cu 133.000 mai multe decat in 2014. B-MAX si-a gasit 45.500 de clienti, scadere de 15% fata de 2014.

Lasa un comentariu