Acasa Opinie OPINIE: Pietonul sinucigas si superioritatea soferului

OPINIE: Pietonul sinucigas si superioritatea soferului

de Adrian Mitrea

Detectarea pietonilor in intuneric (sursa - Volvo)

Soferii, prin simplul fapt ca au absolvit o scoala de soferi, sunt superiori pietonilor indiferent de situatie. Daca merg cu masina, pe jos sau cu bicicleta, soferii vor fi mereu mai bine pregatiti pentru neprevazut decat pietonii simpli. Dar ce te faci cand ai de-a face cu pietonul sinucigas, dispus sa moara pe verde doar pentru ca e verde si pe care nu-l intereseaza nimic altceva? Cum faci, ca sofer, sa te feresti de situatiile periculoase in care te pun pietonii neinstruiti?

La ultima ploaie zdravana din Bucuresti era sa o patesc. De fapt, legal vorbind, era sa o pateasca el, pietonul. Dar mie nu-mi prea pasa de impartirea vinei cand vine vorba despre o situatie ce rezumata suna cam asa: Era sa-i rup picioarele unui pieton prost!

Ploua de nici cinci minute, deci asfaltul e mai alunecos decat atunci cand ploua de 30 de minute sau o ora. Execut un banal viraj la dreapta, langa blocul in care locuiesc. Pentru inainte e rosu, iar pentru dreapta e verde intermitent. Din stanga, pe verde, nu vine nicio masina. Din dreapta, pe verde, sta oprita la semafor o masina, desi avea dreptul sa treaca. Ori nu a vazut ca s-a facut deja verde, ori… nu stiu. Cert e ca soferul sta la semafor, oprit, cu lumina verde in fata ochilor. La pietoni e rosu, logic. Franez, cuplez treapta a doua, am sub 15 km/h, virez. Atunci apare el, pietonul, fugind prin ploaie cu telefonul la urechea stanga. Probabil din acest motiv nu observa ca vin eu cu masina: telefonul si mana ii ocupa mare parte din campul vizual de pe partea stanga. Intamplarea face ca el sa fuga pe trotuar fix in dreptul stalpului A (montantul parbrizului), cu aceeasi viteza ca masina, astfel incat nu il vad decat atunci cand virez dreapta si pun botul masinii pe trecerea de pietoni. Franez brusc, intra ABS, pietonul se sperie, topaie un pic si continua sa fuga cu telefonul la ureche. I-am retinut si marca de la blue jeans, atat de aproape am fost sa-l iau pe capota. Imi bate inima ca la caii de curse. Am mai putin de jumatate de metru pana la botul masinii care statea oprita la verde.

Ce am povestit mai sus e real. Si este genul acela de situatie in care pietonul poate n-ar fi trecut pe rosu daca masina oprita la verde, aiurea, ar fi continuat sa ruleze. L-ar fi descurajat, poate. Dar asta nu-l absolva pe pietonul sinucigas de nicio vina. A traversat pe rosu si fara sa se asigure. Deloc! Nu mai zic „temeinic”. Deci chiar daca as fi dat peste el, nu ar fi fost vina mea. Dar acum serios… Chiar conteaza a cui e vina?

Putea sa fie o seara petrecuta la IML si Politie, eu cu gandul la ciorba calda de acasa si cu inima franta ca am rupt picioarele unui om. Si amaratul ala de pieton incapabil sa mearga normal cel putin 3-4 luni. Nu dreptatea salveaza vieti, ci prudenta! Culmea e ca atunci cand vorbesti despre circulatie prudenta sau despre mers prudent, nimeni nu se gandeste la pietoni, ci numai la soferi. Ori, dragii mei, prudenti ar trebui sa fim cu totii atunci cand iesim in lume.

Vreau sa va enumar doar cinci situatii in care am observat pietoni care se comporta precum niste sinucigasi:

  • 1. Se arunca pe trecerea de pietoni marcata, dar nesemaforizata, presupunand ca soferii au timp sa reduca de la 50 km/h la 0 km/h in doar 5-10 metri. Nu, dragi pietoni, viteza de reactie a soferului poate fi in cel mai bun caz jumatate de secunda, iar 5 sau 10 metri nu vor fi niciodata suficienti ca sa scapati cu picioarele intregi.
  • 2. Stau la refugiile de tramvai foarte aproape de sosea, atat de aproape incat e chiar greu sa nu le dai o oglinda retrovizoare latarala stanga in burta. Soferilor de vehicule comerciale usoare le este aproape imposibil sa rateze cu oglinzile cate un cap de pieton.
  • 3. Au impresia ca pe strada regulile si pedepsele sunt doar pentru soferi. Inteleg ca e mult sa mergi 500 de metri pana la prima trecere pentru pietoni ca sa traversezi, dar daca tot traversezi neregulamentar… asigura-te calumea si, daca se poate, nu traversa oblic, cu spatele la masinile care vin sa te darame ca pe un popic.
  • 4. Traverseaza pe rosu chiar si atunci cand e previzibil ca se va face verde pentru ei in mai putin de 30 de secunde. Pur si simplu unii pietoni nu gandesc. Vad ca sunt multi oameni care stau la semafor, pe trotuar (deci un semn clar ca n-a mai fost verde demult pentru pietoni), si atunci se gaseste cate unul care sa traverseze pe rosu, cand trece ultima masina inainte de culoarea galbena.
  • 5. Traverseaza cu copiii de mana pe rosu si prin locuri nepermise, “educandu-i corespunzator” pentru mai tarziu. Asa se naste urmatoarea generatie de pietoni retardati. Culmea e ca uneori ii mai aud pe copii spunand “Stai ca avem rosu!”, iar parintele vine atotstiutor si spune “Hai ca avem timp!”. Asa se duce dracului si bruma de educatie rutiera pe care unii “prosti” se straduiesc sa le-o acorde copiilor inca din gradinita sau scoala primara.

Banuiesc ca lista cu tipuri de comportament sinucigas e mai lunga. Asa ca astept sa-mi scrieti la comentarii experientele voastre!

Lasa un comentariu