Acasa Foto In garajul nostru: Jeep Grand Cherokee

In garajul nostru: Jeep Grand Cherokee

de Adrian Mitrea

Jeep Grand Cherokee (sursa - 0-100.ro)

Noul Jeep Grand Cherokee pastreaza doar numele si faima de la vechiul model. Acum nu mai are motor turbo diesel de la Mercedes-Benz, ci de la Fiat, rotile spate au primit suspensii independente, iar interiorul a castigat la capitolele ergonomie si calitate. Cu alte cuvinte, Jeep Grand Cherokee s-a schimbat enorm, dar naravul de a ataca cu vitejie tot ce-i iese in cale a ramas la locul lui.

Concept

Odata ce Grupul Fiat a preluat controlul asupra Grupului Chrysler, cel care detine Jeep, aceasta marca a ramas singura cu prezenta internationala. Nume precum Dodge si Chrysler au disparut din Europa, dar Jeep este mai prezent si mai adaptat acestei piete ca niciodata.

click aici pentru galeria foto

Asa se face ca noua generatie Grand Cherokee vine exact in momentul in care Jeep recucereste inimile europenilor.

Design

SUV-ul american are acum un design mai prietenos, mai apropiat parca de al unei masini de sosea. Aceeasi tema e preluata si in interior, unde materialele sunt acum mult mai placute la atingere si designul mai putin spartan. Ba chiar are accente premium, mai ales daca vorbim de o varianta de echipare de top, Limited, cum este cea din test.

Volanul are un aspect minimalist, dar inspira forta si, in plus, grupeaza comenzi elementare pentru pilotul automat (cruise control/tempomat) si instalatia audio Alpine (509 W, cu 9 difuzoare si subwoofer).

Tehnologii, confort si dotari

Asadar, confortul a crescut simtitor, iar sub caroseria patratoasa nivelul tehnologic se mentine foarte ridicat. Fata de vechiul model, care avea punte spate rigida, acum rotile posterioare beneficiaza de suspensii independente. E un castig important la capitolele confort si stabilitate pe drumuri asfaltate. Pasagerii din spate se pot bucura de spatarul cu inclinare variabila si de un sezut comod, foarte placut.

Tapiteria din piele si acoperisul din sticla din doua bucati, din care cea mai apropiata de parbriz se si deschide (trapa), aduc valoare adaugata habitaclului.

Modul comanda Selec Terrarin (sursa - 0-100.ro)Dincolo de dotarile „de lux”, garantia ca performantele off-road au ramas de top sunt tehnologiile Quadra Lift (optional, nu se regaseste pe masina din test) si Selec Terrain (butonul rotativ din imaginea alaturata).

Quadra Lift este practic suspensia pneumatica care ajusteaza automat sau manual garda la sol a SUV-ului, indisponibila la noi. Selec Terrain iti permite sa alegi modul de operare al tractiunii (Quadra Trac II) in functie de conditiile de drum. Exista mod pentru zapada, pietre, nisip si noroi, dar si o setare sport, pentru asfalt.

Setarea pentru pietre mareste la maximum garda la sol si calibreaza raspunsul acceleratiei si tractiunii pentru viteze mici. Daca pornesti si reductorul (4WD Low), Grand Cherokee devine un tanc gata sa urce pe orice. Singurele limite sunt impuse de anvelope, care, in acest caz, sunt de vara… Chiar si asa sunt remarcabile performantele off-road ale masinii. Nu e ca un Wrangler, desigur, dar sa nu uitam ca Grand Cherokee este cel mai luxos model din gama Jeep si ofera acel compromis optim intre un comportament off-road decent si ce ar trebui sa fie o masina de familie.

O nota de noblete este adusa de insertiile de ulm sicilian, dar si de iluminarea verde-discreta din habitaclu – tipica Chrysler si Jeep.

Computerul de bord este minimal, spartan, iar sistemul de infotainment, pe cat e de complex, pe atat e de greu de utilizat. Grafica e simplista si neprietenoasa. Macar instalatia audio suna decent…

Un alt minus al lui Jeep Grand Cherokee este rezultatul de 4 stele din 5 obtinut la testele de siguranta Euro NCAP.

Pe sosea

Motorul turbo diesel de pe masina din test este de 3 litri, V6, si vine de la Fiat.

Jeep Grand Cherokee (sursa - 0-100.ro)

E un propulsor modern, care suna bine si iti inspira forta si incredere prin cei 241 Cai Putere pe care ii dezvolta. Din pacate nu e prea economic.

Atata timp cat tii turometrul in zona verde, sa zicem ca reusesti sa scoti un consum extraurban de sub 10 litri de motorina pentru 100 de kilometri parcursi, dar in conditii grele de teren sau in oras poti sa te astepti chiar la 17-18 litri motorina/100 km.

Asta si pentru ca masina e foarte grea (2,3 tone), dar si pentru ca transmisia automata are doar cinci viteze, in conditiile in care cutiile de viteze automate moderne au chiar opt trepte (Volkswagen Touareg).

Cele peste doua tone se simt in special pe viraje si franare, insa trebuie sa recunosc ca Performance Handling Pack (1.660 euro), care include suspensie sport, frane imbunatatite si jante din aliaj de 20 inch rezolva onorabil tinuta de drum. De la volan simti ca Grand Cherokee „sta bine pe picioare” si nu iti da emotii.

Concurenti

Cei mai seriosi rivali pentru Jeep Grand Cherokee sunt Volkswagen Touareg si Nissan Pathfinder. Daca vorbim de varianta de intrare in gama a lui Grand Cherokee (190 CP), atunci pe lista poate intra si Toyota Land Cruiser (4 cilindri in linie D-4D, 3 litri, 190 CP).

Concluzii

Jeep Grand Cherokee are un pret de pornire de 43.000 de euro cu TVA, iar o varianta identica cu cea din test costa aproape 50.000 de euro. E un SUV capabil si foarte bine echipat in acesti bani.

Cei mai apropiati rivali sunt Nissan Pathfinder V6 dCi si Volkswagen Touareg V6 TDI. Nissan-ul este cu 5.000 euro mai scump decat Grand Cherokee, iar pentru un Touareg echipat la fel trebuie sa platesti cu peste 10.000 euro mai mult.

click aici pentru caracteristici tehnice si specificatii ale modelului testat

Jeep Grand Cherokee (sursa - 0-100.ro)

Lasa un comentariu